![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Jestem w trakcie nauki php-a i tworze właśnie plik index.php. Jednak już na tym etapie natknąłem się na problem powtarza się kodu... Problem jest może i banalny ale chciałbym wiedzieć jak Wy sobie radzicie w takich przypadkach. Jedyny pomysł, który przyszedł mi do głowy to użyć: Kod $gowna = <<<PL Jednak z przyjemnością posłucham Waszych sugestii.$url = 'strony/glowna.php'; $title = "Bez switch: Strona główna"; $description = "Opis: Default - strona główna"; PL; Kod <?php if(isset($_GET['strona'])){ switch($_GET['strona']){ case 'kontakt': $url = 'strony/kontakt.php'; $title = "Tytuł: Dział kontakt"; $description = "Opis: Opis podstrony działu kontakt"; break; default: $url = 'strony/glowna.php'; $title = "Default: Strona główna"; $description = "Opis: Default - strona główna"; } }else{ $url = 'strony/glowna.php'; $title = "Bez switch: Strona główna"; $description = "Opis: Default - strona główna"; } include "templates/header.php"; include $url; include "templates/footer.php"; ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze swojej strony mogę dać Ci jedną poradę - jako początkujący zapamiętaj to sobie: Pisz kod tak, aby był otwarty na rozszerzenia bez modyfikacji aktualnego kodu.
Chodzi o to, abyś na samym początku swojego "kontrolera" (index.php) załączył do swojej aplikacji zewnętrzne pliki, które będą już mieć przypisaną logikę, a Twój index.pl ma się tylko do nich odwoływać i wyciągać z nich dane. Oczywiście nie bezpośrednio - wszystko powinno być przykryte warstwą abstrakcji i polimorfizmem, aby zachować elastyczność kodu. Radzę Ci od razu zająć się programowaniem obiektowym i wzorcami projektowymi (nauczysz się jak unikać powielania kodu i jak wykorzystać abstrakcję). Pisząc kod proceduralnie (tak jak to teraz robisz) będziesz ciągle błądził w wąskim korytarzu - otwórz wrota OOP i wzorców projektowych, a zobaczysz nowy świat i nowe rozwiązania swoich problemów. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze swojej strony mogę dać Ci jedną poradę - jako początkujący zapamiętaj to sobie: Pisz kod tak, aby był otwarty na rozszerzenia bez modyfikacji aktualnego kodu. Chodzi o to, abyś na samym początku swojego "kontrolera" (index.php) załączył do swojej aplikacji zewnętrzne pliki, które będą już mieć przypisaną logikę, a Twój index.pl ma się tylko do nich odwoływać i wyciągać z nich dane. Oczywiście nie bezpośrednio - wszystko powinno być przykryte warstwą abstrakcji i polimorfizmem, aby zachować elastyczność kodu. Radzę Ci od razu zająć się programowaniem obiektowym i wzorcami projektowymi (nauczysz się jak unikać powielania kodu i jak wykorzystać abstrakcję). Pisząc kod proceduralnie (tak jak to teraz robisz) będziesz ciągle błądził w wąskim korytarzu - otwórz wrota OOP i wzorców projektowych, a zobaczysz nowy świat i nowe rozwiązania swoich problemów. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiście jestem otwarty na różne sugestie. Macie jakieś propozycje kursu, strony, bądź książki która jakoś tak w miarę fajnie opisze niniejsze zagadnienie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 19:26 |