![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szykuje mechanizm, kóry będzie śledził kroki odwiedzającego stronę. Tabele myślałem, żeby zrobić taką:
Pomysł jest taki, żeby po wywołanu każdej strony dodawać wpis do tabeli i tam za każdym razem "id sesj"i, "czas wywołania", "id usera" (jeżeli się zalogował), jeżeli wykryje $_SERVER['HTTP_REFERER'] to również "wejscie_ze_strony" + odwiedzana podstrona. Mam wątpliwości w jaki sposób dodawać nowe wpisy tak, żeby dwa jednakowe wpisy nie były obok siebie co może wystąpić po odświeżeniu strony. Czy ktoś ma jakieś sugestie jak taki mechanizm wykonac? Jakieś pomysły? Ten post edytował kukix 31.05.2013, 15:03:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa jednakowe wpisy z założenia nie mogą się pojawić.
Daj session_id jako PRIMARY (czyli też Unique) to podstawa. I teraz możesz dodawać nowe rekordy za pomocą klauzuli INSERT ... ON DUPLICATE UPDATE czyli:
Innymi słowy działa to tak: 1. wrzuć do bazy dane z danej sesji, 2. jeśli taki klucz (id sesji) już istnieje - zaktualizuj wszystkie pola w rekordzie (poza polem session_id oraz wejscie_ze_strony - aby nie nadpisać oryginalnego wejścia). 3. done ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:09 |