![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Na początku zaznaczam, że to moje początki OOP, żeby nie było (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) .
Ten post edytował q3trm 10.04.2013, 21:52:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Chodzi ci o to, że dane nie są ze sobą powiązane?. 2. Tworzę grę na przeglądarkę. W tej grze użytkownik ma możliwość wyboru planety, oraz późniejszego jej rozwijania. Każda planeta ma jakąś metodykę rozwoju np: militarną, ekonomiczną, odkrywczą, którym użytkownik przydziela punkty(tylko podczas tworzenie planety). Wszystkie planety cechuję szybkość ogólnego rozwoju($increase), która różni się w zależności od wybranej planety(obliczanie na podstawie nazwy planety w skrypcie, jest tylko prowizorycznym zastosowaniem). Krótko mówiąc, czysty model tworzenia planety za pomocą formularza. Nie chcę gotowca, prosiłbym o nazwę wzorca odpowiadającym do ww. logiki skryptu. Zastanawiam się nad wzorcem Decorator, Strategy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótko mówiąc, czysty model tworzenia planety za pomocą formularza. Nie chcę gotowca, prosiłbym o nazwę wzorca odpowiadającym do ww. logiki skryptu. Zastanawiam się nad wzorcem Decorator, Strategy. Wydaje mi się, że "The Strategy Pattern" by się tutaj świetnie spisał, mógłbyś stworzyć niezależne interfejsy oraz klasy zachowań poszczególnych planet, które można by nawet przydzielać planetom dynamicznie (w trakcie działania aplikacji). Poniżej przykład mojego pierwszego kodu (napisanego milion lat temu) z implementacją "The Strategy Pattern" - wklejam prosto ze starych notatek, nie chce mi się go nawet poprawiać. Jego przejrzenie może dać ogólne pojęcie nt. odizolowania rzeczy statycznych od rzeczy zmiennych. Na jego przykładzie widać jak łatwo można implementować nowe zachowania, czy zmieniać je dynamicznie podczas działania aplikacji (at run-time).
UWAGA: Kod służył tylko do praktyki, tak więc latające koty i miauczące psy nie powinny nikogo dziwić. (IMG:style_emoticons/default/brzydal.gif) Ten post edytował Dejmien_85 30.05.2013, 01:01:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:17 |