![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Programuje już 2 lata. Nauczyłem się wszystkiego sam lecz zawsze miałem problem z nazewnictwem divów oraz zmiennych w php. Chciałbym od was usłyszeć jak robić to żeby było poprawnie i żeby każdy mógł się w tym połapać. Z góry dziękuje za każde wskazówki.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja wersja:
- nazewnictwo angielskie - opisujące zawartość, a nie wygląd( , chyba że nie da się inaczej ) - czyli nie "left", a np. "submenu" - id: -- dla elementów kluczowych, które się nie powtórzą -- dla JS -- dla elementów, przy których nie planuję duplikacji - gdyby takowa mimo wszystko kiedyś nastąpiła zamieniam na klasy - class: - zgodnie z ich przeznaczeniem( wiele podobnych elementów ) - dla elementów, przy których jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia w przyszłości powtórzenia @Szymciosek: Przy html5 wystarczy w większości wypadków dobra nawigacja po DOM-ie bez szukania po id czy class np. header, czy footer . Nie licząc tego nazewnictwo podobne do mojego - z tym, że ja lubię używać "main" @lobopol: Ja nie unikam ID. Prowadziłem kiedyś dyskusję na ten temat z !*! ( prawdopodobnie z nim ). W sumie do niczego nie doprowadziła, bo każdy pozostał przy swoim widzimisię. Piszę to po to, żeby nie nawiązała się znów taka dyskusja, bo już z doświadczenia wiem, że nikt z nas zdania nie zmieni (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat przed każdą klasą/id na stronie umieszczam wtedy przedrostek sf- Ciekawy sposób. Jednak w sumie nie przypominam sobie sytuacji, żeby obcy skrypt rozwalił mi stronę. Zdarzyło Ci się to kiedyś? Ten post edytował kamil4u 26.05.2013, 22:11:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 08:09 |