![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam duży problem z wydajnością bazy danych Mysql InnoDB. Mam ostatnio duży ruch. I co parę godzin (nawet co 2-3) działanie strony drastycznie zwalnia. Okazuje się że mam fragmentowane wszystkie tabele. Gdy zauważę to zwolnienie robię OPTIMAZE na wszystkich tabelach i działanie znów jest bardzo szybkie, aż do kolejnego zwolnienia. Co może być przyczyną fragmentacji? Podejrzewam że naprawdę bardzo duża liczba UPDATEÓW I INSERTÓW. Aplikacja często robi UPDATE na tych samym wierszach. Np. mam tabelę POST i tabelę COMMENTS oraz POST_POINTS. Liczbę komentarzy i punktów przechowuję w wierszu tabeli POST tak aby mieć do nich szybki dostęp bez konieczności JOIN i COUNT. Za każdym razem gdy ktoś doda komentarz lub oceni POST muszę robić UPDATE nowej liczby komentarzy i punktów. Czy to może być przyczyna? Jak zapobiec tej sytuacji? Robienie co 2-3 godziny OPTIMAZE to zapewne okropnie zły pomysł, bo z tego co czytałem dopisuje dane do ibdata1. Czytałem to: http://gagor.pl/2011/12/mysql-proste-metody-optymalizacji/ Czy powinienem zrobić kompaktowanie plików, dodać do my.cnf zapis innodb_file_per_table i rozdzielić ibdata1? Czy może problem leży gdzie indziej? Czytałem że innodb_log_file_size powinien wynosić 25% innodb_buffer_pool_size, ale maksymalnie mogę ustawić 2GB zamiast 10GB (przez 32 bit). Baza danych stoi na dedykowanym serwerze, przeznaczonym tylko pod bazę danych z 64GB RAM. Mój my.cnf:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpaliłem mysqltuner.pl i oto wiersze oznaczone [(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !]:
[(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ] Total fragmented tables: 42 -moja baza ma 28 tabel (czyli pewnie wszystkie są fragmentowane) [(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ] Maximum possible memory usage: 58.7G (93% of installed RAM) -serwer jest tylko pod MySQL wiec to chyba nie problem [(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ] Query cache efficiency: 19.0% (618K cached / 3M selects) -zapytania mam dla każdego zalogowanego użytkownika bardzo indywidualne, przez parametry, filtry, więc może to dla tego [(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ] Joins performed without indexes: 150 [(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ] Table cache hit rate: 8% (189 open / 2K opened) Dodatkowo odpaliłem doradcę w PHPMyAdmin, oto screen podpowiedzi: http://i.imgur.com/CHG1npc.png Locki są na pewno (tak myślę), ale jak mówię przez 2-3 godziny wszystko jest super, a obciążenie ruchu jest ciągle takie samo. Wygląda jakby coś się zapychało aż osiągnie krytyczny stan i się zawiesza, ale to tylko moje przypuszczenie, dlatego Panowie proszę o pomoc, sprawa bardzo pilna. EDIT: Odświeżałem SHOW PROCESSLIST co pół sekundy oto co zauważyłem: Wszystkie zapytania SQL pojawiają się i przy następnym odświeżeniu znikają, żadne nie czekają, tak jest nawet gdy strona zwolni bo już obserwowałem wcześniej. Zresztą swojego czasu optymalizowałem zapytania tak aby wykonywały się na indeksach i nie dłużej niż 0,1s. Natomiast co każde odświeżenie pojawiaja się 1-3 procesów SLEEP, niektóre znikają od razu a inne nawet są przez 10 sekund. Ten post edytował tomerro 24.05.2013, 14:08:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 04:46 |