![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie! Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Najważniejsze, abym zrozumiał niezbędną logikę programowania, i odpowiednie do niej komendy. Zadanie potrzebuję na zaliczenie, na pojutrze.
(IMG:http://imageshack.us/a/img689/3134/zader.jpg) Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłem id_operatora w kolumnach na Unsigned i już mogłem zaznaczyć FK. BARDZO DZIĘKUJĘ!
w datach_dodania (itp.) chyba powinienem ustawić TIMESTAMP, a nie DATE, jak mam teraz? jaki datatype ustawić do czasu trwania? czas na pytanie finałowe! czy dobrze skonstruowałem bazę do zadania?
jutro mam termin oddania! z widokami już sobie zapewne poradzę. jedynie została mi niepewność w kwestii relacji - jak się je tworzy w MySql Workbench'u? BARDZO PROSZĘ O POMOC! Ten post edytował wyso1989 22.05.2013, 12:57:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jutro mam termin oddania! z widokami już sobie zapewne poradzę. jedynie została mi niepewność w kwestii relacji - jak się je tworzy w MySql... relacje definiuje się właśnie przez FK (nieraz niektórzy to pomijają...) by nie usunąć własności niepoprawnie/bezwiednie tam gdzie ta relacja zachodzi, relacje możesz mieć typu 1:1, 1:n, n:n, przy czym w relacjach typu wiele do wielu musisz mieć tablice pomocnicze (relację rozbija się np. na 2 relacje typu jeden do wielu...)... dalej nie potrzebnie piszę, ale może i to Ci potrzebne, rozwinięcie powyższego to (0;1):(0;1), (0;1):(0;n), (0;n):(0;n)... podejrzeć relacje możesz w darmowym phpmyadmin w widoku wizualnym... zresztą choć nie korzystałem to podejrzewam, iż "MySql Workbench" także posiada tryb "wizualny" ps. nazwy tabel nie koniecznie musiały być z dużych liter ;p... tabele odpowiadają jakby klasie (podejście obiektowe), w modelech typu UML to zazwyczaj rzeczowniki, właściwości tego rzeczownika to kolejne kolumny tej tabeli (lub zmienne klasy), pojedynczy wiersz można tłumaczyć jako konkretny rzeczownik z opisanymi właściwościami lub konkretną instancję obiektu utworzoną z danej klasy... idąc drogą co napisałem zamiast 'kody' większość pisze 'kod', własności wieloczłonowe w tabelach dla czytelności rozdziela się z reguły podkreśleniem, więc raczej nikt nie pisze 'idKOD' a raczej 'id_kod' - jeśli to jest w id w danej tablicy wielu pisze w skrócie po prostu 'id', ale możesz pisać dłuższą nazwą 'id_kod' jeśli większość uważa, iż to czytelniejsze, po prostu piszę teraz o kolumnie będącej kluczem głównym... teraz w tabelach gdzie np. masz relację do tablicy 'kod' klucz obcy raczej zapisałbyś przez 'id_kod' czyli prawie tak jak zapisujesz, prawie bo nie 'id_operatora' a 'id_operator'... mając odpowiednie nazwy bez wizualnego rysunku relacji tabel widzi się relację i klucze obce w definicjach tabel o ile zachowuje się wcięcia i formatowanie (no i dlatego też w głównych tabelach zamiast skrótowo pisać 'id' można np. napisać 'id_kod')... to tak tylko niewiele dodałem ale może Ci to jakoś pomoże, gdyż za Ciebie nikt tego nie zrobi... a i jak zauważyłeś tam gdzie chcesz założyć FK musisz mieć dokładnie ten sam typ wartości/komórki/zmiennej (tłumacz se to jak chcesz)... ps. 2 a relacje określa się tam gdzie jest czasownik/akcja np. `kod` należy do `operator`a.... Ten post edytował zegarek84 22.05.2013, 18:04:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 16:25 |