Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> dwa submity -> dwa docelowe pliki php, jeden form - dwa submit - dwa pliki docelowe
pela222

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu:
Mam jeden plik form.html z formularzem. Chcę dodać coś co by dało mi taki efekt że po kliknięciu przycisku nr1 formularz jest wysłany do pliku 1.php a po kliknięciu przycisku nr2 do pliku 2.php Oczywiście podany przeze mnie kod nie działa (pewnie nie można zagnieżdżać php wewnątrz <form>).
Przeczytałem na ten moment chyba ok 20 różnych tematów na różnych forach ale nie mogę znaleźć rozwiązania.

1. $prz1 = $_POST['prz1'];
  2. $prz2 = $_POST['prz2'];

1. <form action="<?php if(isset($prz1)) {echo "1.php";} elseif(isset($prz2)) {echo "2.php";} ?>" method="post">
  2.  
  3. .....tutaj mój formularz....
  4.  
  5. <input type="submit" value="inter" name="prz1"/>
  6. <input type="submit" value="domestic" name="prz2"/>
  7. </form>

No ale to nie działa niestety!

Jedno co mi działa to:
  1. <form id="form" method="post">
  2. <input type="submit" value="1" onclick="document.getElementById('form').action='test1.php';" >
  3. <input type="submit" value="2" onclick="document.getElementById('form').action='test2.php';" >
  4. </form>

ale niestety po "cofnięciu" sie do formularza jest on pusty a mi zależy żeby dane pozostały!! no bo ja zawsze bede najpierw generował raport nr1 (po kliknięciu przycisku nr1 i bede się cofał żeby wygenerować raport nr2 (po kliknięciu przyciksu nr 2)

Najczęstsze porady zawierają i pewnie to jest coś bardzo blisko tego co potrzebuję ale moja zerowa wiedza sprawia że nie potrafię tego zastosować:
  1. if (isset($_POST['action1']) || isset($_POST['action2'])) {
  2. // handle textarea
  3.  
  4. if (isset($_POST['action1'])) {
  5. header('Location:action1.php');
  6. exit();
  7. }
  8.  
  9. header('Location:action2.php');
  10. exit();
  11. }

1. <input type="submit" name="action1" value="Action1">
  2. <input type="submit" name="action1" value="Action2">
  3. </form>

Ten post edytował pela222 17.04.2013, 22:39:16
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
timon27

-----

Więc po tych dwóch ekranach i, albo i nawet stu i wydrukowaniu pierwszego raportu - przejdź do drugiero raportu, albo setki ekranów dla drugiego raportu.
Nawet jeśli robisz coś tylko dla siebie - rób to porządnie, a nie 'tu sobie cofnę'.
+Quote Post
pela222

-----

Cytat(timon27 @ 1.05.2013, 11:22:16 ) *
Więc po tych dwóch ekranach i, albo i nawet stu i wydrukowaniu pierwszego raportu - przejdź do drugiero raportu, albo setki ekranów dla drugiego raportu.
Nawet jeśli robisz coś tylko dla siebie - rób to porządnie, a nie 'tu sobie cofnę'.

Hej, możesz mi wrzucić jakiś link do przykładu albo pokazać przykład pliku 1.php (formularz), 2.php(wyświelenie i przejdz do formularza) gdzie jest realizowane to oczym mówisz?
Dzięki

Dodam jeszcze że w przypadku wykorzystania

1. <form id="form" method="post">
  2. <input type="submit" value="1" onclick="document.getElementById('form').action='test1.php';" >
  3. <input type="submit" value="2" onclick="document.getElementById('form').action='test2.php';" >
  4. </form>

w przeglądarce IE przeglądarka pamięta i wyświetla wypełniony formularz po cofnięciu się(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! to ma chyba coś z cache przeglądarki. W chrome którego na co dzień używam niestety formularz jest pusty po cofnięciu...
Odniosę się jeszcze do tego że nie powinienem się cofać...np. jak przez nieuwagę zrobiłem literówkę lub wybrałem "single life" zamiast "dual life" (to jest pierwsze pole mojego formularza) i na drugim ekranie widzę ten błąd, to się cofam poprawiam i już.
Dajcie proszę mi jakaś podpowiedz jak to zrobić...chyba od tego jest to forum...będę wdzięczny za przykład kodu...może być z wykorzystaniem sesji lub jakkolwiek...byle uzyskać funkcjonalność o jakiej już pisałem.

Dzięki i Pozdwiam
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.10.2025 - 00:21