![]() |
![]() |
-tutmizos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
czy sposób a będzie wystarczająco wydajny przy dużej ilości rekordów? a. id id_user id_favorite 1 345 67 1 345 10 b. czy id id user id_favorite 1 345 67,10 pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 22 Dołączył: 11.04.2010 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisałem:
Cytat Moim zdaniem wszystko zależy od późniejszego wykorzystywania danych z bazy i odpowiednie rozwiązania należy dobierać do założonych oczekiwań. Zakładałem, że "ulubione" będzie to raczej grupa kilkudziesięciu kategorii czyli indexy maksymalnie dwu, ewentualnie trzy znakowe, wtedy łatwo przeliczyć i można ustawić varchar na maksymalną ilość kategorii*(liczba znaków+1). Co innego jeśli miałby to być serwis z "likeami" gdzie co chwile przybywa nowy wpis z nowym id do ewentualnego "polubienia", jednak autor tematu jednoznacznie się nie określił. Gdyby okazało się, że użytkownik może np. wybierać ulubione kategorie w stylu: "programowanie","narty","samochody" itp. to sposób b. wydaje się być bardziej optymalny. Co do ostatniej kwestii: Cytat To nam fav o id=1 nie znajdzie Jeśli wprowadzalibyśmy do bazy w postaci: ','.$id to by znalazło (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Oczywiście wtedy i tak pozostaje problem z ostatnią wartością, ale wtedy z pomocą przychodzi:
Jeśli nie ma zdefiniowanej konkretnej listy kategorii do polubienia, jak najbardziej się z Wami zgadzam że sposób A jest najbardziej sensowny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak mówiłem wszystko zależy od zastosowania. Ten post edytował session 12.05.2013, 09:32:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 08:59 |