Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]czy da się nadać MIME za pomoca PHP, format XLS
-fejt-

Goście

Witam mądrych.
Zrobiłem sobie import do .xls ale wyskakuje mi blad ze zly typ pliku gdyz to tekst w formacie tabeli html.
Czy da sie za pomoca PHP nadac mime plikom podczas zapisywania/edycji?

Wyczytalem tylko o sprawdzaniu przy uploadzie ale na tej podstawie nic mi do glowy nie przychodzi jak moj problem rozwiazac.

dzieki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
-fejt-

Goście

dzieki za odzew

Sciagnalem te biblioteki ale poki co nie chce ich stosowac z/w na mala wage mojego portalu nie potrzebuje profesjonalnych rozwiazan jeszcze a chce sie jak najwiecej uczyc wypatrzylem gdzies taki sposób:
Cytat(fejt @ 1.05.2013, 13:07:27 ) *
tekst w formacie tabeli html.

i zapisuje za pomoca fwrite z rozszezreniem .xls czyli nadal jest to format pliku tekstowego nieportawnie sie wyrazilem.
po otwarciu wyskakuje komunikat po kliknieciu OK dane sa w odpowiednich komorkach.

Zaznaczam ze nie zalezy mi na formatowaniu tekstu funkcjach itd jedynie chodzi o eksport tabeli do xls zeby potem mozna sie bylo bawic w excelu w filtrowanie itd.
bawilem sie w fputcsv ale ten format ma wade w postaci ucinania zer z ciagow jak np 000232 oraz 2 kwestia z tego co zrozumialem i mi wyszlow skrypcie (moze nieumiejetnym) to znak ktory stosujemy do rozdzielania np ; nie moze sie pojawic w danych ktore zapisujemy.

Moze ktos wie jak zapisac zmienic to mime zeby nie wyskakiwalo wkurzajace okienko?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:09