![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam,
prosił bym o opinie na temat najnowszej wersji mojego FW. Konkretnie interesuje mnie wasze zdanie co byście w nim chcieli jeszcze zobaczyć lub zmienić aby jeszcze przyjemniej się w nim pisało. Jako że zabieram się za pisanie polskiej dokumentacji, interesuje mnie co wydaje wam się niejasne, trudne do zrozumienia w tutorialu na stronie. Wiem że obecnie to bardziej zbiór przykładowych kodów, ale i tak jestem ciekaw czy coś pominąłem co dla osoby która nigdy nie pisała w fw może być niezrozumiałe. http://spawnframework.com/ Tak, wiem, nie ma testów jednostkowych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli chodzi o szablony html/css do form itd, to wszystko bez problemu da się w łatwy i szybki sposób dostosować do swoich potrzeb. Nie, nie chodzi o HTML/CSS, chociaż i to z tego co widzę daje mocno. Chodzi o możliwość bezkonfliktowej ingerencji w poszczególne komponenty FW (walidacja, formularze, "orm" itd.), ale tego bez interfejsów, normalnego wstrzykiwania zależności (IoC) i zdarzeń właściwie nie da się osiągnąć (tak by miało to ręce i nogi). U Ciebie żadnego z tych elementów nie widzę. Niby jest Spawn\Event ale te zdarzenia odnoszą się jedynie do kilku rzeczy i z tego co widzę nie umożliwiają nawet zmiany danych.Nie zrozum mnie źle, nie chodzi mi o to, że nie jest to kolejne Symfony czy Zend, ale jeżeli masz aspiracje do stworzenia "pełnego frameworka dla aplikacji webowych" nie możesz robić tego w taki sposób. Mam tu na myśli przede wszystkim skrajnie małą możliwość ingerencji w kod przez użytkownika FW. We wspomnianym już Sf2 bez problemu możesz dosłownie wymienić pewnie z 80% implementacji i wszystko nadal będzie działało (włączając w to zewnętrzne biblioteki/bundle innych autorów). Jak to wygląda w przypadku SpawnFrameworka? Nie mogę nawet zmienić implementacji tak prostej klasy jak Spawn\Registry bo cały framework i moją aplikację działającą na nim szlag trafi. Cytat Symfony jeśli się nie mylę nie jesteś nawet w stanie postawić na hostingu za 40zł. A klient właśnie z takim przyjdzie. Pomijając fakt, że postawisz to wybacz ale "klienci z hostingiem nie do ruszenia za 40zł/rok" to strata czasu i pieniędzy. Chyba, że mówimy o zleceniach "całej strony za 120 zł".Cytat Jestem również ciekaw na co byście chcieli abym zwrócił większą uwagę pisząc nową dokumentację. Przede wszystkim napisz ją po polsku i opisz tam dokładniej jak działa FW. Jestem przekonany, że na chwilę obecną ktoś z podstawami PHP i OOP szybciej nauczyłby się korzystania z "kobyły Symfony" niż Twojego skromnego FW właśnie ze względu na dokumentację/społeczność. O Kohanach czy innych CodeIgniterach nie wspominając.Cytat Tutaj widok layoutu i contentu sam się załaduje, tutaj nad pisaniem datagrida nie stracisz godziny czasu, a ustawienie acl dla całego serwisu zmieścisz w kilki linijkach firewalla itd. W Springu czy Symfony również proste przykłady zrobię w kilka minut, ale za to przy bardziej zaawansowanych nie będę miał tylu kłód pod nogami do przeskoczenia. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat [...] Nie mam zamiaru straszyć ludzi własnymi pseudo językami, tak jak to robi symfony z yamlem itd. Będzie to raczej opcja łatwego dopisania/podpięcia własnych bajerów. Pomijając bezzasadne uprzedzenie do YAMLa (czasami jest nawet wygodniejszy od XMLa) problem ze Spawnem jest taki, że na chwilę obecną nie umożliwia wygodnego podpięcia własnych bajerów - m.in. ze względu na brak wspomnianych wcześniej IoCa i interfejsów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 20:58 |