![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę pracownicy(jest to jedyna tabela w bazie), w której mam następujące kolumny: imie, nazwisko, wyplata
Potrzebuje zrobić zapytanie, które wypisze unikalne (imię i nazwisko) i dla tych unikalnych danych tylko najwyższą wypłata. Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Próbowałem w ten sposób: SELECT DISTINCT imie, naziwsko FROM pracownicy Nie wiem jak dołączyć do tego najwyższą wypłatę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, ale większego szajsu niż PDO to dawno nie spotkałem...
Programuję długo (ponad 20 lat) w wielu językach. W PHP jakieś 5-6 lat. Zawsze używałem mysql_ jako najszybsze. Ostatnio próbowałem PDO. Takich problemów, jak z PDO to dawno nie miałem... Każda następna będzie na pewno z użyciem mysqli_ Aby nie być gołosłownym: 1. UPDATE `tabela` SET `pole='wartość' WHERE `id`=1 Brak błędu - zarówno w PDOException, jak i errorInfo(). 2. Nie zgłasza błędów w momencie nie dodania rekordów z powodu np. złego triggera. 3. rowCount() nie daje wyników dla SELECT (to akurat jest opisane w dokumentacji) - porażka. Ten post edytował mmmmmmm 25.04.2013, 07:24:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 04:08 |