![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę pracownicy(jest to jedyna tabela w bazie), w której mam następujące kolumny: imie, nazwisko, wyplata
Potrzebuje zrobić zapytanie, które wypisze unikalne (imię i nazwisko) i dla tych unikalnych danych tylko najwyższą wypłata. Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Próbowałem w ten sposób: SELECT DISTINCT imie, naziwsko FROM pracownicy Nie wiem jak dołączyć do tego najwyższą wypłatę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W XSS w bardzo dużym skrócie chodzi o to, że jeśli użytkownik ma możliwość wprowadzenia do bazy gdziekolwiek jakiegokolwiek tekstu, z którego potem będzie składany html, to może próbować wstawić coś, co uruchomi javascript, którego źródło może być gdzieś na zewnętrznym serwerze. Przykłady tego, co można próbować wstawić do bazy można znaleźć tutaj: https://www.owasp.org/index.php/XSS_Filter_...ion_Cheat_Sheet.
Jeśli chodzi o widoki to wszystko zależy od tego jak są napisane, każdy przypadek jest inny, na pewno bezpieczny jest tylko taki html z bazy, na który użytkownik odwiedzający stronę nie ma wpływu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 05:04 |