Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Hosting czy serwer ?, jak w tytule
superkiel11

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich chce zlecic zrobienie wortalu internetowego na ktory uzytkownik bedzie mogl wrzucic filmy(ktore beda zapisywane na stronie, nie linki z youtube itp ) takie do 30 minut . Mysle ze na poczatku przez kilka miesiecy do roku bedzie to nie wiecej niz 100 moze do 500 filmow poki strona nie bedzie rozreklamowana I sie nierozwinie . Takze odwiedzajacych dziennie bedzie 100 moze max 500 . Moje pytanie brzmi czy pociagnie to hosting czy potrzebuje serwera ? Jakie sa ceny serwerow ? Jak obliczyc potrzebny hosting do takiej strony ? Za wszelka pomoc z gory dziekuje .
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sowiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ludzie tutaj są chyba za bardzo ambitni i do każdej strony polecają serwer dedykowany, a już co najmniej VPS'a. A dla mnie bardzo dobre podejście do startupów mają Amerykanie - zrobimy serwis z minimalną ilością funkcjonalności, na tanim serwerze i zobaczymy co się stanie. Jak "zaskoczy", to inwestujemy dalej, implementujemy nowe funkcjonalności, kupujemy lepszy serwer itd.

Jak dla mnie, na rozkręcenie opisanej strony zdecydowanie wystarczy konto hostingowe. Np. serwery linuxpl.com mają ffmpeg i flvtool2 (przynajmniej ten, na którym ja mam konto). Konto bez limitu transferu to niecałe 500 zł za rok, ale na start można kupić nawet tańszą opcję i ewentualnie później podnieść pakiet.

Po co na samym starcie kupować serwer-rakietę, który 95% czasu będzie jedynie źródłem ciepła, jak można te pieniądze przeznaczyć na deweloperkę?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:23