![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kod:
Dopóki nie dodam ostatniej linijki, błędu nie ma. Jeśli tylko dowiem się w czym leży problem, od razu będę mógł iść dalej z tematem. phhpinfo() mówi: DOM/XML enabled DOM/XML API Version 20031129 libxml Version 2.6.26 HTML Support enabled XPath Support enabled XPointer Support enabled Schema Support enabled RelaxNG Support enabled |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z PHP tak na szybko to przeczytaj sobie np. to:
http://framework.zend.com/manual/1.12/en/c...g-standard.html nie patrz, że to ze strony ZF, na stronie SYMFONY gdzieś była chyba podobna strona... zresztą jak nie wybrałeś jakiegoś FW to i tak kiedyś będziesz musiał ;]... a stosując się do dobrych praktyk nawet jak nie będziesz mógł skorzystać z gotowego FW to bez problemu napiszesz szkielet podstawowy mini FW... jest wiele konwencji zapisu zmiennych, sposobów formatowania kodu... ogólnie musisz próbować do jakiejś się dostosować ale bez przesady... np. zmienne prywatne w prototypach obiektów w JavaScript w zasadzie da się zdefiniować tylko przez konwencję stosując znak podkreślenia na początku _zmienna... choć tą konwencję niektórzy wykorzystują też przy innych językach zważywszy na podpowiadanie kodu przez IDE... nazwy klas powinno zaczynać się dużymi literami, a instancje tych klas z małych już... przy wielu podstawowych zmiennych często pierwsza litera zmiennej może określać typ jak np. $iLat - zmienna typu integer - stąd np. w powyższym kodzie niektóre zmienne poprzedziłem "o" (od obiekt). Jeśli nazwa zmiennej jest wieloczłonowa to należy zdecydować się na jeden ze sposobów zapisu np. moja_dluga_zmienna lub mojaDlugaZmienna szczerze powiedziawszy to musisz kodować - większe projekty wymusza na tobie stosowanie dobrych praktyk, odpowiedniego nazywania zmiennych, wcięć, odpowiedniego ułożenia i nazywania plików do PHP na helionie wielu poleci Ci książkę typu "PHP obiekty wzorce i narzędzia" "PHP object, pattern and practice" 3 edycja (jak możesz to czytaj po ang.), ale nie pamiętam, czy jest tam o formatowaniu kodu, jednak ja też tą pozycję polecam... czytając nowsze pozycje raczej autorzy stosują dobre praktyki... samych książek z formatowaniem kodu to za bardzo nie pamiętam czy są dobre czy nie ale nasuwają mi się 2 pozycje: "Clean Code" "Code Craft - the practice of writing excellent code" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:26 |