![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam dalej męcze OOP i teraz mam taki problem, stworzyłem klasę a w niej 2 funkcje 1 - łącząca się z bazą danych 2 - wyświetlająca wyniki z bazy... jednak wywala mi tu błąd, podejrzewam, że jest to coś nieskomplikowanego i komuś kto jest w temacie nawet nie będzie trzeba go wklejac...
klasa.class.php
index.php :
Dzięki z góry. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie na siłę obiektowo nie ma żadnych korzyści - wiem to z autopsji.
Lepiej nauczyć się najpierw dobrze strukturalnie pisać, tzn. dobrze poznać sam język (dostępne funkcje, instrukcje warunkowe itp). Potem należy się nauczyć podstaw "klas", ale po to aby móc tylko z nich korzystać (tworzenie obiektów, wywoływanie metod, konstruktor), tzn. z gotowców. Potem można się pokusić o własne klasy - zamiast zbioru funkcji i na tym poprzestać. I tutaj jak bierzemy się za coś większego (a za to się bierzesz bo już masz tam bazę danych więc jest to jakiś cms, portal, serwis) to nie walisz wszystko w obiekty bo tak będzie fajnie, bo wychodzi z tego koszmar, i wolałbym już dobrze napisany strukturalnie kod, a nie na siłę operowanie na obiektach. Od tego żeby nauczyć się zalet pisania obiektowego są frameworki - najpierw te prostsze. Dopiero MVC otworzyło mi oczy i zacząłem pisać coś czego się nie wstydzę - moje poprzednie "CMSy" pisane "obiektowo" już dawno wyrzuciłem do kosza bo wstyd mi się byłoby do nich przyznać, pisałem też własny FW i tam już było troszkę lepiej bo koncepcyjnie jest zbliżony do tych co istnieją ale też nie używam go już nigdzie, bo wiem, że FW rozwijany dłużej, przez większą społecznością do której należą lepsi programiści ode mnie zawsze będzie bardziej "przewidywalny" (dostatecznie funkcjonalny, przemyślany) od mojego. Ten post edytował markonix 5.04.2013, 15:08:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 08:02 |