![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: New Jersey Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam taka tabele id - kluczyk ; ) ip_ - zakres od ktorego dane pastwo posiada ip _ip - zakres do ktorego dane panstwo posiada ip symbol - symbol panstwa name - nazwa panstwa w tym problem ze nie wiem jak zapytac mysql o wynik, kiedy mam ip np 221.12.14.13, ktory znajduje sie w wierszu powiedzmy id = 35 i jest w zakresie ip_ = "221.0.0.0", _ip = "221.12.191.255". chce znajac tylko ip uzyskac id wiersza majacego potrzebne mi dane (chodzi o kraj) uzywajac ip_ i _ip... nie wiem jak, prosze o pomoc, jakakolwiek podpowiedz lub rozwiazanie mojego problemu. -------------------- W jeden dzień siostry z losu się poczęły. Miłość i Śmierć.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz skorzystać z funkcji MySQL'a INET_ATON(). Przelicza ona adres IP na liczbę. Zapytanie mogłoby wyglądać tak:
[sql:1:b11d0bc052]SELECT symbol, name FROM tabela WHERE INET_ATON(ip_) <= INET_ATON( $ip ) AND INET_ATON(_ip) >= INET_ATON( $ip )[/sql:1:b11d0bc052] (nie dam głowy, że od razu zadziała, bo pisałem to z głowy) -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:43 |