Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][MySQL][PHP][JS] Problem z dodaniem do bazy danych formularza, Jak za pomocą input type="hidden", js i formularza html dodać
krzyzaq
post 2.04.2013, 21:57:01
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

mam, pewnie dla wielu mały, problem o nast naturze.
1. mam listę, w której to jedno z pól jest typu option/select i wygląda następująco:
  1. echo '<select id="StatusOpt'.$res['Nr'].'" name="StatusOpt" width="10" onChange="offerZmStanu(\'StatusOpt'.$res['Nr'].'\', '.$res['Nr'].')">';
  2. if ($OrdStat[0] == "Otwarte") echo '<option name="Otwarte" SELECTED>Otwarte</option>'; else echo '<option name="Otwarte" >Otwarte</option>';
  3. if ($OrdStat[0] == "Zrealizowane") echo '<option name="Zrealizowane" SELECTED>Zrealiz.</option>'; else echo '<option name="Zrealizowane">Zrealiz.</option>';
  4. if ($OrdStat[0] == "Zablokowane") echo '<option name="Zablokowane" SELECTED>Zabl.</option>'; else echo '<option name="Zablokowane">Zabl.</option>';
  5. if ($OrdStat[0] === false) echo '<option name="" SELECTED>Brak Zam.</option>';
  6. echo '</select>';

2. do tego utworzyłem formularz z polem ukrytym w którym po zmianie wartości ww listy zapisuje się zapytanie mysql i formularz dodaje sie do bazy:
  1. function offerZmStanu(Id, Nr)
  2. {
  3. var id = Id;
  4. var nr = Nr;
  5. //alert(id + ' ' + nr);
  6. //var id = Id;
  7. var state = document.getElementById(id).value;
  8. //alert(state);
  9. if(state == 'Zrealiz.')
  10. state = 'Zrealizowane';
  11.  
  12. if(state == 'Zabl.')
  13. state = 'Zablokowane';
  14. document.getElementById('UpdStat').value = "update tzamowienia set Status = '" + state + "' where offerId = " + nr;
  15. // document.getElementById('UpdStat').value = "update toffers set offerStat = 'NAktywny' Where Id = '" + id + "'";
  16. //alert("update toffers set offerStat = 'Aktywny' Where Id = '" + id + "'");
  17. document.getElementById('FOfferStat').submit();
  18. }

Problem jest antury takiej, że update się nie robi, gdyż w poleceniu wysyłanym do bd PHP dorzuca ukosniki przed warością pola Status i zamiast:
  1. UPDATE tzamowienia SET STATUS = 'Otwarte' WHERE offerId = 147

próbuje wykonać:
  1. UPDATE tzamowienia SET STATUS = \'Otwarte\' where offerId = 147

a przynajmniej tak wyświetla
  1. var_dump($POST)

czy jest jakiś sposób żeby to ogarnąć w zaprezentowany powyżej sposób czy muszę przepisać kod i kontrolując zawartość zmiennej formularza ukrytego po submicie z poziomu php zmienić wartość pola w bd?

pozdrawiam
Marcin
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
krzyzaq
post 3.04.2013, 09:03:51
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mój błąd również, za daleko wkeiłem odwołanie do update smile.gif

dziękuję Wam i pozdrawiam

p.s. znacie jakis dobry kurs ajax-a tak by the way? albo pythona - pod kątem www?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:45