![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem. Mam skrypt, który zmienia hasło. Fajnie ale jest tylko jedno pole "Nowe hasło" i nawet nie sprawdza czy stare hasło się zgadza. oto skrypt:
W czym potrzebuję pomocy? Chcę aby było nowe pole "Stare hasło" i będzie trzeba je uzupełnić i jeżeli hasło będzie zgodne z tym w bazie to hasło zmienia się na hasło z pola "nowe hasło". Chyba dokładnie wyjaśniłem. Chodzi mi tylko o funkcje sprawdzania hasła w bazie i przepuszczania, bo dodanie pola do formularza to nie problem. Mam nadzieję że dobrze wyjaśniłem. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal te funkcje ze zmiennych $pass i $newpass bo są zbędne. Hasło jest hashowane, a w formularzu i tak go nie pokazujesz.
Cytat A teraz jeszcze jedno pytanie, jak zabezpieczyć ten skrypt aby po zalogowaniu nie można było zmieniać hasła innym użytkownikom? Chodzi o to że gdy jest np. index.php?id=10 i zmienię na index.php?id=5 to mogę mu normalnie zmienić hasło, a chciałbym temu zapobiec. Jak zrobić żebym mógł używać tylko swojego id, a do wszystkich innym zabroniony dostęp? Np. Id 5 nie jest twoje, nie możesz mu zmienić hasła. Przy logowaniu zapisz ID w sesji i sprawdzaj czy ten z linki jest z nim równy, jak nie wyloguj. To najprostsza wersja i niezbyt dobra. Z czegoś lepszego, to zrezygnuj z liczb w linku, jako odnośniku do ID w bazie, możesz np. opierać się o ID z sesji, lub jak już musisz mieć coś w linku, to zamień liczby na string, coś jak generowany klucz na YT. 10 = wer2a4s (nie pamiętam jak ten proces się nazywa). Choć jak na początek opcja 1 i 2 będzie łatwiejsza do opanowania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 19:52 |