![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tablicę:
oraz liczbę: 22 Jak zmusić php, aby wskazał mi, w którym miejscu w tablicy ($array) leży przedział do którego zalicza się ta liczba 22? Obecnie ta liczba mieści się w przedziale 18 - 24 ponieważ jest większa od 18, ale mniejsza od 24. Mam wielką nadzieję, że jest możliwość sprawdzenia tego, nie lecąc liczba po liczbie w tablicy $array, np. pętlą foreach() (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Dzięki. Ten post edytował Michael2318 31.03.2013, 19:50:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ile jest elementów w takiej tablicy? Ponieważ przy liczbie kilki-kilkudziesięciu elementów nie ma nawet co sobie zawracać głowy "optymalnością".
2. Jeżeli tych elementów może być więcej, zainteresuj się tzw. wyszukiwaniem binarnym. Oczywiście tutaj musiałbyś dostosować algorytm tak by szukał przedziału, nie konkretnej wartości. Rozwiązanie to daje Ci złożoność obliczeniową rzędu O(log2n) w przeciwieństwie do zwykłego przelecenia tablicy pętlą o złożoności O(n) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:15 |