![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dosyć nie dawno zacząłem pracować na OOP w php. Mam mały problem z kodem. Otóż jak mogę wykorzystać funkcję klasy A w klasie B. Np.
Ale nie wiem jak to zrobić, by móc użyć np($db->assoc) w np(class user). Jest to wytłumaczone tak na moje umiejętności. Rzecz jasna w normalnym kodzie musiałbym np. stworzyć nową zmienną $db = new db(); itp. Ale pomijając to. To jak wykorzystywać funkcje z innych klas? Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam, Maxie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sazian
A co tutaj ma szkoła do nauki, którą ktoś sobie sam przyswaja? Co jak co, ale akurat rada z PDO była jak najbardziej trafna, bo jest to już wręcz "umówmy się" standard i proszę Cię - nie czepiaj się że jednak ku drodze nauki używać mysql_, bo to wpajanie tego samego dwa razy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) @topic
PS: Ad. nazewnictwa - "User" dotyczy bardziej już samego bytu użytkownika, a w twojej sytuacji tworzysz pewnego rodzaju menadżera, który zarządza już tymi użytkownikami (więc chyba UserManager byłby bardziej trafny). Jeśli twoja aplikacja jest bardziej rozbudowana, to zainteresuj się Doctrinem. Ten post edytował Dipter 31.03.2013, 19:40:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:55 |