![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dosyć nie dawno zacząłem pracować na OOP w php. Mam mały problem z kodem. Otóż jak mogę wykorzystać funkcję klasy A w klasie B. Np.
Ale nie wiem jak to zrobić, by móc użyć np($db->assoc) w np(class user). Jest to wytłumaczone tak na moje umiejętności. Rzecz jasna w normalnym kodzie musiałbym np. stworzyć nową zmienną $db = new db(); itp. Ale pomijając to. To jak wykorzystywać funkcje z innych klas? Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam, Maxie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo wychodzę z założenia że jak uczyć to raz a dobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To co sugerujesz na 99% otwierało by w konstruktorze nowe połączenie z bazą.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo wychodzę z założenia że jak uczyć to raz a dobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) idąc tym tropem zakładam że w szkole podstawowej miałeś liczby zespolone, przecież poco się uczyć że pierwiastek drugiego stopnia z liczby ujemnej nie istnieje? To co sugerujesz na 99% otwierało by w konstruktorze nowe połączenie z bazą. rozumiem że chodzi ci o tworzenie nowego połączenia przy każdym wywołaniu konstruktora klasy user, tak ? jeśli tak to 99,9% nie masz racji dlaczego tak uważam ? ano dlatego że kolega "Maxie" zapewne przeczytał jakiś dosyć stary kurs i na jego podstawie zrobił coś takiego
poza tym to co napisałeś nie odzwierciedla problemu problemem było odwołanie się do jednej klasy z poziomu drugiej, a nie jak pobierać dane "z bazy do klasy" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 00:45 |