Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL][HTML]od czego zacząć programowanie?
jeff.ko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich! Jestem nowy i w temacie programowania chciałbym być chociaż zielony... Chcę nauczyć się php, ale nie wiem od czego zacząć... Przeglądałem wiele książek, ale wszystkie są dla ludzi, którzy mają jakąś wiedzę na ten temat. Jedne książki odsyłają do innych, a pozostałe do internetu, a on do książek, co zamyka błędne koło. Bardzo proszę o tytuł książki od której można zacząć zabawę z programowaniem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Wazniak96

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od czego zacząć programowanie? Na pewno od przygotowania sobie środowiska do nauki. Czyli jakiś edytor(pomoże Ci domykać nawiasy, robić odpowiednie wcięcia itp), i co najważniejsze cel. Bez określonego celu możesz po prostu się znudzić całą tą nauką. Tym bardziej, że w niektórych kursach są podane zagadnienia, których tak naprawdę nie będziesz potrzebował przez jakiś czas(oczywiście dobrze wiedzieć, że takie coś istnieje) i mogą Cię zniechęcić ogromem nauki, bądź po prostu narobić Ci głupiej głowy. Najlepiej uczyć się na bieżąco, tego co aktualnie nam potrzeba.

Na swoim przykładzie powiem, że co prawda nie jestem jakimś tam wygórowanym znawcą nie jestem, ale to co mi aktualnie potrzebne umiem, i nie przeczytałem ani jednego kursu php zanim tak naprawdę wiedziałem o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czasami korzystałem z kodu, którego tak naprawdę nie rozumiałem, aby później prześledzić jego działanie, i zauważyć możliwości jakie dała mi nowa znajomość. Chodzi tutaj o np czytanie dokumentacji podanej funkcji, której nie znamy.

Do tego dochodzą jakieś artykuły, tutoriale na sprecyzowane pojęcia. Po prostu jeżeli czegoś się nie zna, warto chociaż przeczytać co to jest i wiedzieć, że takie coś istnieje i, że w każdej chwili możemy do tego wrócić. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:34