Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL][HTML]od czego zacząć programowanie?
jeff.ko

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich! Jestem nowy i w temacie programowania chciałbym być chociaż zielony... Chcę nauczyć się php, ale nie wiem od czego zacząć... Przeglądałem wiele książek, ale wszystkie są dla ludzi, którzy mają jakąś wiedzę na ten temat. Jedne książki odsyłają do innych, a pozostałe do internetu, a on do książek, co zamyka błędne koło. Bardzo proszę o tytuł książki od której można zacząć zabawę z programowaniem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
karolusgt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Podstawy, pętle, funkcje... wszystko działa na bardzo podobnej zasadzie, aczkolwiek różnice zawsze są. Jak ktoś ogarnie jeden język to zazwyczaj nie ma większych problemów z nauką pozostałych. Aczkolwiek zaznaczam że nie jestem zawodowym programistą więc ktoś inny może mieć inne zdanie na ten temat. Spotkałem się ze stwierdzeniem że dobrym językiem na początek do nauki jest PASCAL, aczkolwiek jest on już chyba na wymarciu.
Druga kwestia to taka, czego chcemy się uczyć. Czy chcemy robić strony (HTML, CSS, PHP, JavaScript itp) czy tworzyć jakieś oprogramowanie (c/c++, Java). Jeśli chodzi o to drugie to Java w tym momencie jest chyba najbardziej popularna ze względu na masę urządzeń mobilnych, ale to tylko moje zdanie, które nie musi pokrywać się z rzeczywistością.
W skrócie.. jeśli chodzi o tworzenie stron to polecam htlm + css3 na początek.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:26