Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne] Tworzenie stron na zamówienie - panel admina
-r3mekpoland-

Goście

Witam! Chciałbym wypróbować swoje umiejętności w praktyce (html, css, php, sql) i wykonać jakieś proste, darmowe zlecenie. Jednak chciałbym zrobić stronę dla kogoś, kto nie ma zupełnie pojęcia o programowaniu.
Tutaj mój problem: Czy tworzyć własny panel obsługi strony opierający się na formularzach, oraz bazie danych mysql, czy skorzystać z jakiś gotowych CMSów (szczerze do tej pory nie miałem z nimi styczności, więc jeśli to drugie, to proszę o nazwy najpopularniejszych)
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
szczemp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja zawsze początkującym proponuję zacząć od prostego systemu. Np dodawanie, kasowanie i edycja treści na stronę przez jakiś panel. Do tego poczytać o oddzieleniu logiki systemu od wyglądu.
Wiadomo, że jeśli jest jakiś panel, to i musi być logowanie admina.
Potem napisać kolejny moduł np dodawanie aktualności. To już nie będzie trudne, bo podstawowy panel admina już jest i treść też jest oddzielona od wyglądu. Tylko napisać dodawanie, edycję i kasowanie wpisów.
Potem kolejne moduły. Przyda się dodanie kolejnych administratorów. Jak to będzie, to można pomyśleć o nadaniu im podstawowych praw. Jednemu pozwolić obsługiwać strony a innemu aktualności. Tu trzeba pomyśleć nad możliwością rozbudowy. Bo jak doda się nowy moduł (np galerię), to trzeba do niego pozwolić komuś wejść, a komuś nie.
Potem kolejne moduły: księga gości, komentarze pod aktualnościami.
Nie robić nic na hura. Nie planować: mój system będzie miał strony, aktualności, księgę gości, sondę i masę innych. Bo z tego nic dobrego nie wyjdzie. Będzie jeden wielki kombajn, być może wcale dobrze nie napisany.
Pisanie po jednym module uczy pisania 'wtyczkowo'. Potem przy stawianiu strony na takim systemie można po prostu nie kopiować na serwer modułów, które nie będą potrzebne i system się nie rozsypie.
Najważniejsze do dobrze zaplanować wczytywanie tych modułów. Najprościej mieć je w jakimś folderze i wczytywać to co w nim jest. Każdy moduł pewnie będzie składał się z kilku plików (dla panelu admina, dla obsługi bazy albo dla strony frontowej). I potem admin otworzy zaloguje się do panelu. System wczyta listę modułów i w każdym będzie szukał pliku przeznaczonego dla panelu. No i go wczyta.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:50