![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam buduję swoją aplikację. Staram się utrudnić życie kombinatorom.
Pseudokod:
W sesji php trzymam tylko: 'sid' czyli id rekordu z tabeli sesji skey czyli unikalny identyfikator sesji taki sam zapisywany jest w rekordzie sesji Sessionid trzymane i przekazywane tylko w ciastku. Zmiana sessionid przez session_regenerate_id. Rozmyślałem też nad trzymaniem ip,useragent i userid w sesji żeby rzadziej korzystać z tabeli sesji. Coś poprawić? Jakieś sugestie? Ten post edytował chormi 23.03.2013, 11:59:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uważam, że to świetna wtyczka ponieważ blokuje naprawdę dużo syfu typu "ukryte lajki", dużo skryptowych i nachalnych reklam.
Poza tym wejście z noscirptem na zainfekowaną stronę nie powoduje pobrania wirusa (wyłączam na chwilę - od razu antywirus alarmuje), z noscriptem jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło złapać niczego z sieci. Zabezpiecza też przed atakami np. CSRF. No i przecież ta wtyczka blokuje tylko skrypty określone przez użytkownika, nie wszystkie.. Wiadomo, że są strony, które bez JS w ogóle tracą funkcjonalność. To tylko jedna wtyczka, która tak działa, JS można po prostu wyłączyć. Nie wiem w jakiej wersji, abo po jakimś autoupdate ale w IE miałem skrypty wyłączone domyślnie. Mamy jeszcze urządzenia mobilne starszej generacji, przeglądarki specjalistyczne itp. W każdym razie upieram się, że sesja powinna być rozwiązaniem serwerowym. Ten post edytował markonix 24.03.2013, 11:43:13 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:18 |