![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie, z dniem dzisiejszym (22.03.2013r.) weszła w życie nowa dyrektywa, która ma na celu wzmocnienie ochrony prywatności użytkowników. UE uznała, że śledzenie użytkowników za pomocą plików cookies jest zagrożeniem dla ich prywatności.
My programiści dostaliśmy malutkiego kopniaczka, dodali nam troszkę roboty. Musimy teraz wyświetlać, informować użytkownika o plikach cookies. Użytkownik musi zaakceptować politykę plików cookies. Użytkownika należy również poinformować, w jaki sposób można blokować i kasować pliki cookies. Osobiście dnia dzisiejszego spotkałem się już z kilkoma stronami z odpowiednia adnotacją. Co sądzicie na ten temat? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*! musisz zrozumieć jedną rzecz - to, że ktoś robi coś w określony sposób, nie oznacza, że tak można robić.
Zresztą nawet jeśli jakimś cudem ktoś uznałby, że wyczerpujesz punkt pierwszy (choć umieszczenie czegoś w regulaminie/polityce prywatności imo nie jest informacją bezpośrednią) to nadal pozostaje główny problem, czyli oświadczenie woli użytkownika/zgoda na wrzucenie czegokolwiek na jego komputer. Według mnie same przepisy są dość jednoznaczne w tej kwestii. Mam akurat znajomego, który siedzi w tym temacie bo pracuje dla dużej agencji interaktywnej i właśnie sami zastanawiają się jak podejść do tego problemu - ich prawnicy interpretują właśnie ten zapis tak jak i ja. I teraz jest problem czy zrobić jebitnego popupa z koniecznością wyrażenia zgody (czyli pośrednio pewnie stracić 30% ruchu, bo się ludzie będą bali kliknąć "ok") czy też robić takie nagięcia w stylu wspomnianych serwisów. Zapewne na razie wszyscy robią tak jak robią i liczą na rozsądek/życiowe podejście UKE/UOKiK w tej sprawie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:12 |