Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Sledzenie paczek Poczty Polskiej - czy to mozliwe?
spoofek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

oficjalna strona do sledzenia paczek znajduje sie tutaj
http://sledzenie.poczta-polska.pl/

jednak ma ona pewna wade, nie mozna wyslac klientowi linka z jego paczka w takiej postaci np, jak w tym serwisie:

http://www.sledzenie-paczek.pl/?nr=00259007733234108741

i teraz moje pytanie, czy skomplikowane byloby napisanie czegos takiego co wysylaloby zapytanie do systemu poczty polskiej ? cos ala serwis sledzenie-paczek.pl

gdyby system poczty byl normalny, tzn tworzyl linka z nr przesylki to nie byloby problemu ale widze ze tu ktos sprytnie obszedl temat serwisem sledzenie-paczek.pl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i chcialbym cos takiego postawic w sudomenie swojego sklepu i wysylac linka klientom.

bardzo proze o pomoc, zaplace za ewentualna pomoc w napisaniu

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
hs20

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Poczta polska ma api, oprogramowałem je niedawno w firmie gdzie pracuję - ewalka.pl w kartach transakcji aby klienci mieli komplet informacji o paczce.
Sprawa nie jest wcale prosta bo jest kilka punktów w których można się zablokować ale warto śledzenie paczek dodać.

ber32 - u nas śmiga normalnie, źle wywołałeś metodę, doczytaj dokumentację bo musisz coś dopisać, to nie standardowe wywołanie soap jak do allegro tylko utrudnione co by programista miał ciężej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dostęp do api wymaga prowadzenia firmy i umowy z pocztą, później przesłania im dokumentów jeżeli mówimy o masowych zapytaniach (powyżej 1 paczki...).

Generalnie poczta ma api do śledzenia paczek i średnio udaną aplikację do ich nadawania ale dzięki bogu u nas 99% paczek biorą 2 firmy kurierskie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

spoofek - daj znać na priva czego oczekujesz i ile oferujesz - po godzinach pracy mogę się podjąć bo puki co dobrze mi płacą a i robotą zasypują (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował hs20 21.03.2013, 15:44:10
+Quote Post
skleps

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(hs20 @ 21.03.2013, 15:41:37 ) *
Generalnie poczta ma api do śledzenia paczek i średnio udaną aplikację do ich nadawania ale dzięki bogu u nas 99% paczek biorą 2 firmy kurierskie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Toto api jest w miarę łatwe i przyjemne do podejrzenia co się z paczką dzieje?
Teraz firma ma podpisaną umowę na wysyłanie paczek pobraniowych i listów poleconych.
Jak zobaczyłem ten program do nadawania to pomyślałem że lepiej stworzyć własny system obsługi wysyłki - mamy teraz własne pule numerów nadawczych i drukujemy sobie druki paczek pobraniowych i R-ki łatwo szybki i przyjemnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ale też nam brakuje możliwości sprawdzania na bieżąco co się z daną przesyłką dzieje..

Nota bene - jakoś da się sprawdzać los listów poleconych na podstawie numerów nadawczych?
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:02