![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam utworzony formularz w php. Wszystko ładnie chodzi, oprócz sprawdzania walidacji poprawnego wpisywania adresu email...Podaję kod php mojego formularza:
W jaki sposób można dodać walidację adresu email do tego formularza php. ? Czy trzeba od nowa przebudować cały plik .php Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, cieszę się, że próbujesz mimo wszystko. Tak trzymaj! Poniżej masz rozwiązanie. Oczywiście musisz zmienić pole_z_adresem_email na nazwę taką, jaką masz u siebie (zapewne email).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, cieszę się, że próbujesz mimo wszystko. Tak trzymaj! Poniżej masz rozwiązanie. Oczywiście musisz zmienić pole_z_adresem_email na nazwę taką, jaką masz u siebie (zapewne email).
Witam kolego Sowig, po wpisaniu tych danych do pliku .php: Podaję kawałek kodu:
Wszystko ładnie się zapisało, bez błędów, ale po uruchomieniu strony i wejsciu na kontak mam zaraz komunikat że wiadomość wysłana, a pole email na czerwono zaznaczone. Jak się domyślam sprawdza mi tylko ten email czy jest poprawny i automatycznie wysyła mi komunikat: ze wiadomość wysłana została.. Kod if(filter_var($_POST['sieciowiec74@gmail.com'], FILTER_VALIDATE_EMAIL)){ Nawet jak wpiszę inny adres w miejsce mojego , to mam taki sam komunikat... Chodzi o o walidację poprawnego wpisywania adresu email przez użytkownika, jak zle wpisze adres mailowy (bez @, czy w inny sposó(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) to zeby się pojawiało pole na czerwono i komunikat o nie poprawnym wpisywaniu adresu mail przez użytkownika... Kurcze trudno mi idzie nauka php(umiem napisać bardzo prosty skrypt z echo itp...) ale jakbym miał programować w php, to chyba nie nadawałbym się .... Choć muszę przyznać, że jak są błędy w jakimś .php to nie mam problemu raczej w rozwiązaniu żeby plik .php się uruchomił bez błędów...Chodzi mi o braku ";" , " ' ' " itp...Z drugiej strony programowanie nie ciągnie mnie,(mam inne pole do popisu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) chyba że coś muszę zrobić na stronie, to bez php się nie obędzie... Mus nie mus trochę trzeba "liznąć" tego php... Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:23 |