![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam kłopot z obliczeniami na dacie. Otóż mam w bazie zapisaną datę początkową oraz częstotliwość akcji wyrażoną w dniach. Skrypt musi zwracać termin kolejnej akcji w odniesieniu do aktualnej daty. Dzięki wykorzystaniu PHP 5.3 posiadam taki oto kod:
Niestety zwraca on tylko datę pierwszej akcji, a nie tą najbliższą. Kompletnie nie znam się na klasach, a jak próbowałem rozwiązać problem za pomocą zamiany daty na czas UNIXa, odejmowaniu, dzieleniu i mnożeniu reszty przez bóg-wie-co to pojawiały się błędy w obliczeniach... Serdecznie proszę o pomoc w temacie. Ten post edytował anty 10.03.2013, 23:53:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probowałem ogarnąć to prymitywnym sposobem, ale pojawiały się błędy w wyliczaniu kolejnej daty - czasami działało, a czasami nie. Nie wiem, być może problemem była reszta z dzielenia która nie zawsze wychodziła na tyle ładna by po przemnożeniu na koniec uzyskać "ładny" wynik?
Pomysł na powyższy algorytm pewnie jest niedoskonały, ale próbuję... Ten post edytował anty 11.03.2013, 12:53:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 03:57 |