![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam takie pytanie
mam tabele z pracownikami firmy, w niej 6 pracownikow i 2 kierownikow. Chcialbym ich wyswietlic tak, ze jako pierwszy jest kierownik a pod nim jego trzech podwladnych. W tabeli znajduje sie kolumna w ktorej oznaczeni sa kierownicy cyfra 1. natomiast kazdy z pracownikow ma przypisana kolumne z numerem swojego kierownika W wyniku najlepiej bylo byc cos w takim rodzaju otrzymac Nazwisko Kieronik Kowalski Nowak Kowalski Klos Kowalski Gola Kowalski itd I pod nimi 2 kierownik i trzech podwladnych pod nim. Czy istaniej do tego jakas funkcja? Dodam, ze to jest pod DB2, czyli struktura drzewa z Oracla chyba nie przejdzie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem. Masz w tabeli pracowników, jest podział na 'pracowników' i kierowników. Kierownicy mają przypisane swoje ID/numery (1 i 2). Pracownicy również mają gdzieś tam w jakimś polu przypisanego swojego kierownika (1 lub 2).
Jeśli dobrze zrozumiałem to struktura mniej więcej taka: Cytat | ID_KIEROWNIKA | KIEROWNIK | NAZWISKO | IMIE | | 1 | 1 | Kowalski | Jan | | 1 | 0 | Nowak | Franciszek | | 1 | 0 | Pitagoras | Mirosław | | 2 | 1 | Indyk | Patryk | | 2 | 0 | Kura | Paweł | | 2 | 0 | Ptak | Jurek | gdzie KIEROWNIK: 1- tak, to jest kierownik, 0 - nie, to jest zwykły pracownik.
Wydaje mi się, że to powinno działać jak trzeba, aczkolwiek ręki uciąć sobie nie dam. Jeśli Twoja struktura tabeli jest inna to myślę, iż mając 8 rekordów w tabeli - nie problem tę strukturę zmienić na korzyść oczywiście (łatwiejsze wyciąganie danych) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 19:19 |