![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak według was powinno pobierać się konfuguracje z plik php? A może lepsze do tego jest file.ini ?
U mnie obecnie wygląda to tak:
I w pliku php:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Crozin, kolega ma problem z poprawnym napisaniem metody ładowania tablicy z pliku a ty mu każesz pisać sterowniki do ini/xml/yaml? Przecież to się ogranicza do 1-2 interfejsów i dwóch obiektów współpracujących ze sobą. Takie coś kompletny nowicjusz powinien być wstanie zrobić po pierwszym lepszym "wprowadzeniu w OOP".Cytat W zasadzie to dlaczego? Globalny dostęp, jako singleton ma sens w przypadku plików konfiguracyjnych i jest dość przejrzysty. 1. Poza nielicznymi przypadkami globalny dostęp do czegokolwiek jest raczej niepożądany.2. Dostęp do konfiguracji przy pomocy singletona będzie niewiele czytelniejszy od zwykłego rozwiązania (IoC), a niesie za sobą standardowy zestaw problemów wynikających z tak ścisłego powiązania dwóch obiektów ze sobą. Cytat Zamierzam korzystać tylko z plików conf: *.php lub .ini . Nie chcę XML, YAML itd bo to mi do tego nie potrzebne. Skoro już wiesz, że będziesz korzystać z PHP oraz INI skorzystanie z strategii jest w pełni uzasadnione. Szczególnie, zważywszy na fakt, że zapewne pliki INI będziesz chciał cache'ować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:11 |