![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo wszystko bardzo ciekawy temat zwlaszcza dlatego, ze pytanie o wycene jest na tego typu forach, nie wiedzac do konca czemu, tematem tabu. Przez to nikt nie wie ile jaka usluga jest warta i ostatecznie kazdy bierze tyle ile uda mu sie wynegocjowac. Prawdą jest, ze za tego typu portale cena moze wahac sie miedzy 0-100 000 zl albo i wiecej. Jakbys dluzej poszukal pewnie znalazl bys osobe co Ci to zrobi za poldarmo w ramach "nauki"... zapewne takie podejscie skonczylo by sie niewypalem no ale..
Poza tym nie ma reguly co lepsze - firma vs freelancer - bardzo czesto sie spotykalem, ze to firma robila wala - najpierw odwalaja fuszerke "byle dzialalo" klient i tak do kodu nie zaglada.. freelancerzy tak samo - wezma kase i glowa w piasek. Oczywiscie klient tez czesto nie jest bez winy. Jednak duzy portal robiony przez jedna osobe to napewno niebezpieczne podejscie. Ostatecznie jesli mialbym doradzic czy lepiej szukac firmy/freelancerow czy samemu sie uczyc kodowania, to bym Ci polecil jedno i drugie - czyli wynajac ludzi co Ci to zrobia a w miedzy czasie uczyc sie podstaw html/css i jak dasz rade php oraz javascript - zebys potem nie musial bulic grubej kasy za byle drobne edycje. Ten post edytował Volume 26.02.2013, 00:25:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:21 |