![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W ramach nauki obiektówki postanowiłem wykonać jakiś mały projekt, aby załapać podstawy. Po krótkim namyśle stwierdziłem, że napiszę sobie bloga. I teraz mam do was, bardziej doświadczonych, pytanie. Czy idę w dobrą stronę podczas skrobania tego projektu? Co robię źle, a co dobrze (o ile coś (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Może polecacie jakieś przystępne tutoriale (zadania), które odnoszą się do rzeczy praktycznych, zamiast do kwadratów, czy trójkątów? Poniżej przedstawiam to co napisałem do tej pory. Co prawda nie ma tego wiele. Głównie chodzi mi tutaj o klasę content.php oraz wpisy.php. index.php
header.php
footer.php
content.php
wpisy.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzupełniając to co napisał @Sephirus i MVC/MVP dodam, iż chyba lepiej byś zrobił korzystając z gotowego frameworka (obojętne i nie wymieniam z nazwy coby o nich dyskusja się nie polała tu ;]), na początek możesz robić wg. schematów i instrukcji, nie musisz wiedzieć co pod maską siedzi... no chyba, że chcesz wiedzieć wszystko co i jak to możesz trochu podłubać (jak np. mnie dawniej interesowały sockety w PHP ;])...
raz na uczelni do jednego z projektów miałem zakaz stosowania FW, a że akurat jedna miniaplikacja fajnie spasowała pod temat a była w ZF to i tak w sumie nie był problem ^^... byś miał jakiś przykład z buforowaniem z ob_... wrzucę tutaj 2 króciutkie klasy i opiszę co i jak... pierwsza jest ogólna i wykonuje całą "magię" z ob_... oraz przy jej pomocy ustawia się zmienne do widoku oraz z jej instancji pobiera się zmienne w widoku (jakby nie zdefiniowało się zmiennej wyświetla null'a co jest dla mnie też ułatwieniem) druga ją rozszerza w aplikacji i ustawia domyślne ścieżki do plików widoku które są plikami .phtml zawierającymi kod php
w klasie widoku czy to w kontrolerze czy wcześniej i podajesz instancje do kontrolera ustawiasz pliki widoków... w tej funkcji założone jest, że jest zdefiniowana zmienna APPLICATION_PATH, powyższe klasy masz jako przykład i możesz z nimi zrobić co chcesz... w BOOTSTRAPIE mógłbyś też całość objąć przez ob_ w celu przechwytywania wywołań echo itd. w kontrolerach czy innych miejscach, potem można zdefiniować, czy takie rzeczy chcesz wyświetlać przed widokiem, za czy jeśli renderujesz widok na końcu to np. błędy i inne rzeczy możesz wyświetlić w ten sposób w odpowiedniej sekcji widoku... odpowiednio planując kontrolery możesz też zrobić widok wielopoziomowy... kurcze alem się rozpisał chyba nie potrzebnie - I TAK POLECAM SKORZYSTANIE Z JAKIEGOKOLWIEK FW ]:-> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:31 |