![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
NK.pl była na naszym rynku przed fb, a jakoś przegrali (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Dmoty były przed kwejkiem i też tracą na popularności. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NK.pl była na naszym rynku przed fb, a jakoś przegrali (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dmoty były przed kwejkiem i też tracą na popularności. Coś w tym jest, hitu disco-polo też nikt nie promował a od lat konkurują skutecznie z największymi wytwórniami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jednak bardziej chodzi tu o cykl życia produktu. Kiedyś Microsoft był super innowacją a potem stał się molochem, dziś Google pomału staje się takim molochem, coraz efektywniej podgryzanym przez młodą konkurencję. Oczywiście produkt można odświeżać ale nie zawsze ma to sens - na pewno nie wtedy, kiedy konkurencja już urosła w siłę. Allegro się obroniło bo miało pieniądze i pomysł, rozwijało się i wciąż się rozwija. NK zamulało i tak już zostało do dziś. A sukces w branży sprowadza się do brutalnej prawdy - twórca FB jest mistrzem w wyciąganiu kasy od inwestorów, duży projekt potrzebuje równie dużego finansowania, z reklam czy datków nie masz szans. W końcu jednak nawet FB najzwyczajniej w świecie się ludziom znudzi i wtedy zapanuje moda na coś innego - gdy jest moda na FB to normalne, że nawet najlepszy i najlepiej promowany produkt jest skazany na porażkę, bo jak przekonasz ludzi, że Twój produkt trzeba mieć, bo jest modny? I nie zgodzę się, że pierwszy na starcie to pierwszy na mecie - w czasie gdy startowały "demoty" było wiele stron tego typu (tak jak portali zaczynało kilkanaście) - jednak albo nie miały możliwości dotarcia do użytkowników albo czegoś im brakowało, albo po prostu zwykły przypadek. Bo czemu akurat ten hit disco-polo jak jest takich wiele? Trudno to przewidzieć. A jaki z tego wniosek? Musisz mieć dobry produkt, dużo hajsu i jeszcze sporo fartu (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 16:25 |