![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat z wiki: I może dlatego zagranicą zarabiają więcej? Myślę, że może dlatego, że Facebook powstał w 2004 roku, a nie w 2013 roku. G+ powstało w połowie 2011 roku i zobacz, jakoś nie może się wybić. Cytuję w Wikipedii: Cytat Jest to kolejna próba konkurowania Google z największym serwisem społecznościowym na świecie Facebook po projektach Google Buzz, Google Wave czy Orkut. A więc z tego wynika, że właśnie nawet taka firma jak Google, gdzie tak dla porównania "naszych kieszeni", ich dochód w 2012 roku wyniósł 29,528 mld dolarów. Ta firma może zatrudnić największych specjalistów (pomysłodawców) na świecie i na pewno to robi i jednak nie może konkurować z Facebook'iem, który jest tak trochę jak Windows i Linux. Po prostu już jest za późno. Trzeba było kolego o tym myśleć co najmniej z 7 lat temu, kiedy to powstawała Nasza Klasa, która jednakże od jakiś 2-3 lat i tak straciła użytkowników na rzecz popularności Facebook'a. Gdybyś miał taki superowy pomysł, to byś się nie zastanawiał, czy samemu pisać, czy zlecać to jakiejś firmie, bo mając super pomysł ładuje się w coś kasę, bo ma przynieść zyski (jak to się mówi, ma znosić złote jajka).@edit: chcę również dać przykład eBay'a i Allegro. Czemu w Polsce eBay jest tak mało popularny? Bo pierwsze było Allegro. Nie chce już mi się pisać akurat na ten temat, ale wszyscy wiemy, że Allegro zna każdy, każda babcia itp., a eBay'a już mało osób. Ten post edytował in5ane 21.02.2013, 16:42:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 14:26 |