![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )
Jestem miło zaskoczony Waszymi konkretnymi odpowiedziami. Widać, że nie ma tu dzieci neo tylko osoby, które znają się na rzeczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Każdy post dokładnie czytam, niektóre są mniej lub bardziej na temat, ale całość daje mi pełen obraz jak to wygląda, za co wielkie dzięki! Wynika z tego, że nauka php od początku raczej odpada i lepiej powierzyć stworzenie takiego portalu profesjonalistom (czy freelancerowi czy firmie to wciąż jest zagadka, ale na pewno nie komuś kto potraktuje moje zlecenie na "odwal się" dlatego będę starał się wcześniej zdobyć opinie i portfolio danej firmy/osoby). A ja zajmę się marketingiem i zarządzaniem portalu, co jest bliższe mojemu wykształceniu niż programowanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Osobiście też ciągle zanurzam się coraz głębiej w temacie i wiem, że jest kilka platform społecznościowych, a najbardziej znane z nich to SocialEngine i phpFox (sprawdze też Pinax, o którym ktoś wspomniał). Użycie ich jako fundamentu portalu drastycznie zmniejszyło by koszt jego realizacji, jednak niesie to ze sobą wiele ograniczeń w modyfikacjach, dlatego jeszcze nie wiem czy się skuszę na użycie któregoś z tych "silników" bo chciałbym zachować unikatowość mojego portalu. Pracuje też nad wizualnymi projektami mojego portalu wraz z opisami funkcjonalności, które roześle po firmach/freelancerach by poznać ewentualną cenę. To pewnie potrwa jeszcze kilkanaście dni, ale dam znać o rezultatach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . A tymczasem zachęcam do dalszej dyskusji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pzdr z Krk, Pavaka |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 20:48 |