![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
7-15 tys??
Powiedzmy, że portal do poprawnego działania potrzebuje około 10 modułów (autoryzacja, poczta, posty czy komentarze). Do tego min. 3 wersje szablonów - logowanie/rejestracja, strona główna i podstrony oraz panel użytkownika. Minimalny czas na wykonanie w pełni działającego i co ważniejsze przetestowanego portalu to minimum 3 miesiące. Podliczając: - programiści (dwóch, zarabiają 3k miesięcznie): 18k - grafik (jeden, zarabia 4k miesięcznie): 12k Nie liczę wypłat szefa, Pani Basi czy kosztów prowadzenia firmy wychodzi min. 30k-40k.. Jeżeli jakaś "firma" zrobi to taniej to wiedz, że coś jest z nią nie tak i pewnie skończysz jak większość - z niedopracowanym produktem nie wartym poddarcia czterech liter Ten post edytował CuteOne 19.02.2013, 20:14:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podliczając: - programiści (dwóch, zarabiają 3k miesięcznie): 18k - grafik (jeden, zarabia 4k miesięcznie): 12k Jezeli zatrudniasz programistow za 3k (!?) to wspolczuje poziomu projektow, zespolu i klientom. Panie 3k budzetu na pracownika to wychodzi jakies 1800 netto na lape, ciezko nawet studenta znalesc ktory w zespole bedzie pracowal przez dluzszy czas przy takiej kasie, czyli masz rotacje, niski poziom projektow i taki kod jest do wymiany jak bedzie wiekszy ruch w serwisie bo doswiadczenie i wiedza przychodzi z czasem, a za to sie placi. Projekt 3 miesiace w normalnej firmie, przykladowo: ? - 3 programistow, budzet 7...10k na pracownika: 63..90k - grafik, budzet: 5...10k - PM, 8...10k - male biuro, media, sprzet, obsluga, itp: 10...20k na moje oko koszt od jakis 95k do 130k, nie wliczajac wynagrodzenia dla wlasciciela, sprzedawcy, marketingowca, architekta, admina, ksiegowej, kochanki, itp itd Jakość projektu i w konsekwencji jego dalszy rozwój nie mają nic wspólnego z tym czy zatrudniony zostanie freelancer czy firma. Mają i to wiele wspolnego, nie bardzo widze jakbys chcial podpisac SLA z freelancerem ktory jest jeden, a wiec nie jest redundantny i do tego najczesciej odpowiada majatkiem. Firma, spolka prawa handlowego, zatrudnia najczesciej kilka osob, wiec jak jedna pojdzie na wakacje czy zwyczajnie bedzie miala lenia to projekt mozna ciagnanc dalej, jest jeszcze kwestia przekazywania wiedzy w zespole. Jak sam jestes zespolem to kto bedzie utrzymywal projekt dla klienta jak tobie nie bedzie sie chcialo czy nie bedziesz mogl? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:29 |