![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów. Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal. Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem) I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu? Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki? Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Pavaka |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
7-15 tys??
Powiedzmy, że portal do poprawnego działania potrzebuje około 10 modułów (autoryzacja, poczta, posty czy komentarze). Do tego min. 3 wersje szablonów - logowanie/rejestracja, strona główna i podstrony oraz panel użytkownika. Minimalny czas na wykonanie w pełni działającego i co ważniejsze przetestowanego portalu to minimum 3 miesiące. Podliczając: - programiści (dwóch, zarabiają 3k miesięcznie): 18k - grafik (jeden, zarabia 4k miesięcznie): 12k Nie liczę wypłat szefa, Pani Basi czy kosztów prowadzenia firmy wychodzi min. 30k-40k.. Jeżeli jakaś "firma" zrobi to taniej to wiedz, że coś jest z nią nie tak i pewnie skończysz jak większość - z niedopracowanym produktem nie wartym poddarcia czterech liter Ten post edytował CuteOne 19.02.2013, 20:14:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
7-15 tys?? Powiedzmy, że portal do poprawnego działania potrzebuje około 10 modułów (autoryzacja, poczta, posty czy komentarze). Do tego min. 3 wersje szablonów - logowanie/rejestracja, strona główna i podstrony oraz panel użytkownika. Minimalny czas na wykonanie w pełni działającego i co ważniejsze przetestowanego portalu to minimum 3 miesiące. Podliczając: - programiści (dwóch, zarabiają 3k miesięcznie): 18k - grafik (jeden, zarabia 4k miesięcznie): 12k Nie liczę wypłat szefa, Pani Basi czy kosztów prowadzenia firmy wychodzi min. 30k-40k.. Jeżeli jakaś "firma" zrobi to taniej to wiedz, że coś jest z nią nie tak i pewnie skończysz jak większość - z niedopracowanym produktem nie wartym poddarcia czterech liter Większość z tych modułów oferowana jako wbudowana/dostępna część dowolnego frameworka, więc liczymy jedynie czas ich wdrażania, portale społecznościowe w większości są takie same pod względem podstawowej funkcjonalności więc większość pracy powtarza się. Freelancer mały portal społecznościowy potrafi zrobić mieszcząc się w podanych "widełkach" i w rozsądnym czasie. Chyba że portal nie jest mały lub zatrudniona zostanie firma, im większa tym droższa, wtedy rzeczywiście oprócz osób które zajmują się budową serwisu opłacani są także osoby które nie mają z tym nic wspólnego ( np: pani Basia od kawy ). Jakość projektu i w konsekwencji jego dalszy rozwój nie mają nic wspólnego z tym czy zatrudniony zostanie freelancer czy firma. Ten post edytował toffiak 20.02.2013, 07:26:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 23:04 |