![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 28.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątek być może banalny ale mam takie przemyślenie odnośnie tego wszystkie i jestem ciekawy jakie są Wasze doświadczenia, szczególnie osób z długim stażem używania FW. Ilekroć chce użyć czegoś gotowego i tak brakuje w tym jakiejś opcji, ostatecznie trzeba stosować jakieś ominięcia, napisać własną wersję lub stosować inne dzikie kombinacje. Oczywiście piszę o czymś większym niż strona wizytówka, o większych projektach, które mają być rozwijane przez lata.
Czy faktycznie po latach używania FW korzystacie z czegoś więcej niż podstawowe funkcjonalności jak zaprojektowany model MVC, CRUD itd.? Czy nie jest tak, że ostatecznie i tak napisaliście wszystkie gotowe moduły samemu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam takie pytanie, co sądzicie o CHAR(1) zamiast TINYINT(1) ?
Przypominam że w MySQL wartość w nawiasie dla intów nie jest tym samym co dla CHAR czy VARCHAR. TINYINT(1) i tak dopuści 127 lub (255 UNSIGNED) Co do tematu: Jeżeli chodzi o paczki, które są duże, a co się z tym wiąże napisanie ich od początku = duże koszty (nie mówiąc już o ich utrzymaniu) to używam gotowców: TCPDF, Smarty/Twig, SwiftMailer, HTML Purifier. Naprawdę nie ma sensu pisać powyższych bibliotek od nowa - tylko masochiści to robią (chyba, że ktoś ma na prawdę dobre nowe podejście do tematu) Czasami zdarza się także jakaś pojedyncza biblioteka, z GitHuba (jeżeli licencja na to pozwala) tak przykładowo mam klasę do obiektowej obsługi reCaptcha. Natomiast w większości staram się tworzyć własne uniwersalne i proste do rozwijania rzeczy lub wzorować się na istniejących. Także jestem podobnego zdania jak phion Ile ludzi tyle opinii na ten temat, jak to mówią każdy orze jak może. Ten post edytował mstraczkowski 19.02.2013, 15:50:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam takie pytanie, co sądzicie o CHAR(1) zamiast TINYINT(1) ? Są aż trzy argumenty przeciw: 1. CHAR przechowuje dodatkowe dane w bazie danych jak np. kodowanie znaków dla danej kolumny, a TINYINT nie 2. Co jak ktoś będzie modyfikował to co Ty robiłeś? Przyjdzie chińczyk i skąd ma wiedzieć, że P = Prawda, F = Fałsz albo Y = Yes, N = No? A 1/0 to uniwersalne true/false 3.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 13:30 |