![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczynam pisać pewną aplikację (prosty CMS do pisania artykułów), dodam iż celem jest tylko zdobycie wiedzy i doświadczenia w OOP. Program: posiadam dwie klasy, jedna łaczy się z bazą danych, druga jest odpowiedzialna za dodawanie artykułow do bazy. Czy tworzenie obiektu oConnectionClass wewnątrz klasy ArticleClass to jest dobrym rozwiązaniem? Wiem, ze napewno można to zrobić inaczej ale to rozwiązanie tez działa. Mam klasę do połączenia z bazą MySql:
A tutaj mam klasę ArticleClass:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że tylko raz utworzyć połączenie (inaczej zabijesz sobie serwer, wydajność itp)
Dlatego saveArticle do przepisania ;-) Poza tym czemu obiekt Article ma wiedzieć coś o Connection? Zrób dodatkową warstwę, tak aby on nic nie musiał wiedzieć o bazie. Dopiero ta pośrednia warstwa będzie Ci służyć do zapisu/odczytow artykułów z bazy. Dzięki temu ten sam obiekt Article będziesz mógł np naturalnie raz pchać do mysql, a raz do zupełnie czegoś innego. (Jak wspominał @thek) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 01:29 |