![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
ostatnio podczas rozmowy z pewną w miarę obeznaną w sieci osobą usłyszałem z jej ust takie właśnie słowa. I w sumie zgłupiałem. Obecnie zacząłem się uczyć PHP i już naczytałem się o obiektowym, frameworkach i chciałem się jeszcze trochę douczyć i zabrać się za Zend Framework, a totalnie zbito mnie z tropu... Powiedzcie mi jaka jest prawda? Czy "PHP umiera" jest prawdą? Wiem, że jesteśmy na forum PHP ale: czy Ruby lub Python są lepsze? Mogę prosić o rozjaśnienie sytuacji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 8 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pulpetto Ucz sie programowac, a nie programowania w danym jezyku. PHP to tylko konkretna implementacja. Dla przykladu, jesli rozumiesz i potrafisz zbudowac oprogramowania wykorzystujac wzorzec "obserwator", to po nauczeniu sie skladni innego, wystarczajaco zaawansowanego jezyka, bedziesz umial zrobic w nim to samo. Nie zanosi sie na rewolucje na skale porzucenia paradygmatu programowania obiektowego. Tak naprawde, na pewnym poziomie zaawansowania, jezyk przestaje miec znaczenie. PHP obecnie, jest wreszcie czyms, w czym sie programuje, a nie tylko klepie. Pamietam jeszcze 3 - 4 lata temu, gdy sie powiedzialo wsrod prog. Javy, ze sie programuje w PHP, to wywolywalo u nich usmieszek politowania - i mieli racje :-). Dzis mamy PHP5.3 (tak wiem, jest php5.4 ale to ewolucja, a nie rewolucja jak 5.3), ZF1, Symfony2, ZF2, phpUnit, drugie wersje ORM, to naprawde solidne i zaawansowane narzedzia. Nie mamy sie czego wstydzic. Bardzo wiele musialo by sie zmienic, zeby PHP przestal byc jednym z glownych graczy na rynku. PHP ma swoje wady, ale nie umiera, rozwija sie, ewoluuje, w mojej opinii w dobrym kierunku. Byc moze podzieli rynek z coraz to nowymi graczami, straci na popularnosci, ale nie zniknie w ciagu 5 - 10 najblizszych lat. Inna sprawa, ze PHP dzis i PHP za 10 lat, to moga byc bardzo rozne jezyki... Czy warto zainteresowac sie PHP? Jak dla mnie, czemu nie? Mala rada na koniec: pamietaj, ze jesli jestes "z zadupia" to o wiele latwiej bedzie Ci znalezc prace w miejscu zamieszkania w PHP (popularnosc robi swoje) i mam watpliwosci, czy ZF1 to najszczesliwszy wybor na poczatek. Zanim sie go nauczysz zastapi go ZF2 - moze lepiej od razu sprobuj Symfony2?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 09:08 |