![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
ostatnio podczas rozmowy z pewną w miarę obeznaną w sieci osobą usłyszałem z jej ust takie właśnie słowa. I w sumie zgłupiałem. Obecnie zacząłem się uczyć PHP i już naczytałem się o obiektowym, frameworkach i chciałem się jeszcze trochę douczyć i zabrać się za Zend Framework, a totalnie zbito mnie z tropu... Powiedzcie mi jaka jest prawda? Czy "PHP umiera" jest prawdą? Wiem, że jesteśmy na forum PHP ale: czy Ruby lub Python są lepsze? Mogę prosić o rozjaśnienie sytuacji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Apropos Ruby'ego, przypomniał mi się kawał:
- Ilu programistów RoR zmieści się w windzie? - Wszyscy. Oraz sytuacja z jakiejś konferencji (chyba 4Developers), na której gość z Allegro opowiadał o rozwiązaniach PHP wprowadzonych w ich platformach. Na koniec jego wystąpienia padło pytanie i jego odpowiedź (moja parafraza): - Czyli według Ciebie PHP nadaje się do rozwiązań Enterprise? - Na naszym przykładzie widać dokładnie, że tak. Czy moim zdaniem PHP umrze? Jeśli kierunek rozwoju będzie prowadzony mądrze, tzn. język będzie coraz bardziej funkcjonalny, ale zarazem utrzyma bardzo niski próg wejścia dla nowych osób, to IMO nie ma siły, żeby umarł. Żeby zacząć z PHP wystarczy przeczytać jeden tutorial i zainstalować darmowe środowisko. Hostingów obsługujących PHP masz multum, nawet darmowych. A znajdź coś dobrego i zarazem niedrogiego z obsługą Ruby, Javy czy innego .NET. Moim zdaniem PHP ma przed sobą jeszcze długą drogę przed śmiercią. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:37 |