Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Automatyczne przechodzenie do input oraz submit pod enterem, Potrzebne do skryptu czatu
Mephis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Tworzę mały skrypcik czatu. Potrzebuję kodu, który po wyświetleniu strony automatycznie przeniesie do pola "input" gdzie będize można od razu pisać, oraz, żeby po wciśnięciu "enter" wykonywała się akcja pod przyciskiem submit.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Mephis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Faktycznie, enter działa automatycznie.

Niby wszystko działa pięknie, ale nie do końca...
Opiszę to w ten sposób: czat jest umieszczony w pewnym okienku na dole strony. Jest podzielony na 2 iframe - pierwszy z formularzem, drugi do dynamicznego wyświetlania zawartości. Używając funkcji focus() na każdej stronie pasek przenosi mnie do widoczności tego elementu (czyli zwyczajnie pasek zjeżdza na sam dół) - i jest to bardzo niewygodne..

Oczwiście biorąc pod uwagę wygodę "czatowania" to jest całkiem wporzątku, gdyż pod tym względem osiągnąłem zamierzany cel (czyli po każdej "wypowiedzi" spowrotem nanosi na pole input, co jest wygodne, bo nei trzeba klikać na nie).

I w tym momencie nie mam pomysłu na wykonanie tego..

A może da się zrboić w jakiś sposób tak, aby po załadowaniu strony przeprowadziło do tego inputa, ale w taki sposób, aby ekran się nie poruszył?
Jest jesczcze jedno roziązanie, zapewne lepsze, ale nie umiem go zastosować. Mianowicie formularz bez przeładowania strony (ajax), gdzie do okienka z powrtotem przenosi po kliknieciu w submit. Nie umiem zastosować ze względu na to, że normalnie w warunku isset POST mam coś takiego:
Kod
if(isset($_POST['add_entry'])){
    require('class_news.php');
    $news = new news();
    $in = array(
        'autor'=>"'".$news->clean($_POST['autor'])."'",
        'tresc'=>"'".$news->clean($_POST['tresc'])."'"
    );
    $news->add_news($in);
} ?>

A nie wiem za bardzo nawet, jak powiazac kod php w środku skryptu ajax (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:44