Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript] rozwijane menu
dstp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

szukam czegoś takiego, że po najechaniu na link np. <a href="test.html">test</a> nad linkiem pojawi się jakiś tekst i ten tekst będę mógł zaznaczyć, a menu nie może się rozjechać

mam coś takiego:
  1. <ul id="menu">
  2. <li><a href="aaa.html" title="">aaa</a></li>
  3. <li><a href="test.html" title="">po najechaniu ma się pokazać tekst nad tym</a></li>
  4. <li><a href="aa.html" title="">aaaa</a></li>
  5. <li><a href="aa.html" title="">aaaa</a></li>
  6. </ul>

jak coś takiego zrobić? w css chyba też da radę

Ten post edytował dstp 10.01.2012, 15:43:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adgad

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Znalazłem ten tutorial już wcześniej, ale tam nie ma zdarzenia po kliknięciu ale po najechaniu. No ale nawet próbując robić podobnie nie za bardzo mi to wychodzi ;/
Zmieniłem trochę strukturę menu na taką z tego linku, ale nawet to nie pmogło ;/
Tu aktualny link:
http://jsfiddle.net/maniakphp/EkadN/4/
Patrzyłem również na inne strony i tutoriale, ale jak jest coś fajnego, to niestety płatne, albo linki są martwe, a to co znalazłem nie potrafię dostosować do swoich potrzeb ;/

Hmm, tak się zastanawiam, próbując rozwiązać problem, może ktoś podpowie jak w jquery oznaczyć konkretną klasę która zostanie kliknięta. Tzn. mam kilka klas child i w jaki sposób mogę oznaczyć że potomek klikniętego powinien się pokazać/ukryć? Próbowałem z children poprzedzone this ale nie za bardzo chce działać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Nikt nie jest w stanie pomóc? Nikt nie zna jQuery? wszyscy korzystają z gotowców?

Przedstawiam co udało mi się zrobić, pojawia drugi poziom ale ja bym chciał tylko dla pierwszej głównej kategori, czyli w moim przypadku News, a rozwija się menu dla kategorii PHP. Link: http://jsfiddle.net/maniakphp/EkadN/6/. Pomoże ktoś? Albo podrzuci link do działającego menu wielopoziomowego analogicznego do tego co ja chce zrobić? Bo naprawdę nic nie znalazłem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.10.2025 - 00:38