![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze koty za płoty. Drugi problem jaki mam to dodanie kilku wierszy do bazy damych mysql poprzez wypełnienia formularza post.
Wyświetlić 4 formularzepotrafie ale chyba źle formułuje zapytanie do bazy danych. Pomożcie mistrzowie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zamieszczam kod jaki mam do tej pory :
Podzieliłem cały kod odpowiednimi znacznikami ale nie wiem czy jest to czytelne....? (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) A może w inny sposób należy to zrobić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) posidam tabele producenci która ma kolumny id, nazwa,adres www, adres, telefon, uwagi Przekazanie tych danych poprzez tablice post . Następnie jak sformułowac zapytanie do bazy aby dodac np 4 wiersze jednoścześnie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował wojtek1988 8.02.2013, 23:42:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dodaj najpierw rekord do tabeli 'pz' i zapamiętaj sobie 'id_pz' z jakim je dodałeś.
2. Dodaj produkty do tabeli 'produkty' i zapamiętaj wszystkie ID i ilości, jakie je dodawałeś. 3. Dodaj rekordy do tabeli 'zamowienia_pz', każdy o innym ID produktu (te, które zapamiętałeś), ale wszystkie ze stałym ID_pz. Czego konkretnie nie umiesz? Bo nie rozumiem. Przecież wyświetlanie masz dobre, tylko teraz zamiast tabeli 'pz' będziesz wyświetlał z tabeli 'zamowienia_pz'. Przykład:
Oczywiście wszystko pisane na szybko i z palca, więc mogą byc jakieś błędy, ale generalnie powinno być ok. Poza tym mogą wystąpić problemy, jeśli w tym samym czasie kilka osób doda jakieś zamówienia - mogą się pomieszać. Aby temu zapobiec musiałbyś użyć transakcji. I miej na uwadze, że od nowych wersji PHP funkcje typu mysql_query już nie będą obsługiwane, więc radziłbym już teraz poczytać o bibliotece PDO. Ten post edytował Michasko 12.02.2013, 15:20:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:13 |