![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie jak zabrać się do tematu sprawdzania statusu usług takich jak HTTP, MySQL, SSH i inne niestandardowe porty. W założeniu sprawdzanych będzie kilkaset IP. Wszystko byłoby proste, gdyby nie to że ma to odbywać się z różnych lokalizacji. Jak byście to wykonali, myślałem o centralnym serwerze, na którym będzie cała aplikacja (serwer nie będzie służył do sprawdzania statusów) oraz na serwerach, które będą służyły do sprawdzania umieszczać skrypt który będzie wykonywał i zwracał wynik np. serwer.pl/check/google.pl/http,mysql,ssh,ftp,1000 Czy opisany sposób będzie optymalny? Czy może lepiej zabrać się do tematu trochę inaczej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam pytanie co do przekazywania IP do tych lokalizacji, jak to wykonać. Czy w aplikacji zrobić API przez które lokalizacje będą pobierały bazę adresów i usług do sprawdzenia? Jeżeli nie jest to zły pomysł to jak poradzić sobie z ciągłym pobieraniem tych danych co 5 minut? lepiej żeby serwer centralny przekazywał je do lokalizacji roboczych, nie ma sensu by aplikacje robocze się o to odpytywały bo pewnie przez większość czasu dostawały by odp że nic nie ma do dodania do kolejki spr co 5 minut Cytat Przy 10 lokalizacjach aplikacja musiała by 10 razy odebrać i 10 razy wysłać te dane. Może dodać do tego jakiś pomocniczy serwer, który zajmowałby się tylko wymianą tych danych? myślę że serwer centralny wystarczy by to obsługiwać, jeżeli będzie na przyzwoitym serwerze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:01 |