![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Otrzymałem od admina serwera informację o zbyt nadmiernych obciążeniach procesami php i prośbę o optymalizację kodu php (nie korzystam z żadnego cms tylko autorskiego skryptu) Chciałbym zapytać czy spotkaliście się już takim problemem lub znacie przykłady błędne napisanych kodów które mogły by powodować nadmierne obciążenia, zapętlenia skryptu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Cytat zbyt nadmiernych obciążeniach procesami php i prośbę o optymalizację kodu php Powiem tak... Z tego co widzę, komunikat mailowy sugeruje mi home.pl, który to wysyła takowy mail niemal każdemu, niezależnie od faktycznego obciążenia. Niedługo powinieneś dostać (lub już dostałeś) maila o możliwości przejścia na ich dedyka (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ja poprosiłem w informacji zwrotnej o slow logi, error logi itp. Powiem tylko, że przeglądając je był śmiech na sali. Czemu? Ponieważ w slow logu mysql potrafiło się znaleźć kwiatki w stylu: zapytanie z selectem do tabeli, która miała jakoś 20 wierszy o 3 krótkich kolumnach (jedna int i dwie varchar 30). I takie zapytanie wykonywało się, proszę się nie śmiać, około 8 sekund (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niestety ale to wiele mówi o hostingu, a raczej podejściu do klienta na maszynach typu shared (masowy overselling i nie tylko). Potem mają kwiatki, że serwery padają czy są nieludzko obciążone, nawet przy znikomym obciążeniu faktycznym przez danego klienta. Twój kod może być ok, ale inny klient tak zajeżdża zasoby maszyny, że innym się serwisy wykładają nawet na teoretycznie zoptymalizowanych skryptach. Dostają oni więc z automatu maile, choć nie powinni, gdyż inny klient tak masakruje maszynę, iż inni stojąc w kolejce do zasobów, przekraczają limity hostingu.Tak więc najlepsze rozwiązanie to: poproś hosting o logi i przejrzyj je (lub poproś kogoś kto to rozumie) oraz zinterpretuj by wyszukać "winowajcę". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 14:34 |