![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli klikam w .bx-start i jeśli istnieje .bx-count, to ma czyścić mi timer i usuwać span`a. Jeśli nie istnieje, to tworzy .bx-count i ustawia timer, który odlicza od 25 do 0 i tak w kółko. Problem w tym, że clearInterval() mi nie działa i nie czyści timeru (każdy kolejny timer przy kliknięciu w .bx-start o (chyba) id "interval" działa w tym samym czasie). Any ideas? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Nie jestem w stanie tego przetestować ale domyślam się że błąd tkwi w porozrzucanych deklaracjach var. Spróbuj tego - jak coś to zobaczymy ponownie.
Ogólnie zalecanym zwyczajem przy pisaniu JS-a jest posiadanie jednej deklaracji var na początku każdej funkcji. Kolejnym dobrym zwyczajem jest używanie setTimeout() w połączeniu z rekurencją. Dobrze byłoby także przypisać $(".bx-count") do jakiejś zmiennej na początku funkcji. W tej chwili przy każdym wywołaniu skrypt przeszukuje całe drzewo DOM w poszukiwaniu tego elementu. W twoim skrypcie dzieje się to 3 razy, a potem co sekunde. Przy wspomnianej zmianie tylko raz i koniec. Znowu gaduła mi się włączyła.... Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co mu dałeś też raczej nie zadziała. Powinno się wywalić deklarację var... w ogóle poza funkcję click. Inaczej po prostu za każdym razem się będzie tworzyła nowa zmienna interval, a nie o to chodzi.
Chodzi o to, żeby zmienna była nieco "bardziej globalna". o tak: Kod ... var interval; $(".bx-start").click(function() { .... EDIT: Cytat Kolejnym dobrym zwyczajem jest używanie setTimeout() w połączeniu z rekurencją. co masz na myśli? Rekurencja to ogólnie nie jest dobry zwyczaj. Ten post edytował PrinceOfPersia 9.02.2013, 01:27:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:49 |