Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP & SOAP
jacek21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Jestem aktualnie na etapie czyania pewnej książki i dotarłem do typów usług sieciowych. No i pojawił się problem nie dokońca chyba rozumiem zagadnienie SOAP.
Jeśli byłby ktoś kto miał z tym doczynienia byłbym wdzięczny, gdyby odpowiedział mi na poniższe pytania:

Jak korzystać z SOAP(mile widziane przykłądy)?

Do czego SOAP może być przydatne(tylko nie na przykładzie walut(takie moje fanaberie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ))

Może małe porady jak to ugryść od strony PHP, jakiś tuturial, kurs cokolwiek(szukałem, ale nie znalazłem nic co byłoby napisane w stylu soapClient - służy do tego tamtego, przykład, przeglądałem manuala, lecz jeszcze mój angielski lekko kuleje a poza tym opisy są tak 'obszerne', że dla człowieka, który nie wiem na temat SOAP prawie nic niewiele pomagają)?

mile widziane dodatkowe informacje ^^
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
stefano_F

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Też od niedawna mam do czynienia z SOAP, muszę powiedzieć że bardzo mi się to spodobało.
Z tego co ja zrozumiałem, to SOAP służy do udostępniania, dla klientów zdalnych, funkcji które wykonywane są na serwerze na którym usługa SOAP działa. Do czego można wykożysać? W zasadzie do wszystkiego :-).

Jeżeli chodzi o obsługę po stronie klienta, to jest banalna:
  1. $soap = new SoapClient(null, array('location' => 'http://adres.serwera.z.soap', 'uri' => ' ' ));
  2. $wynik = $soap->zdalnaFunkcjaDODAJ(3, 5);
  3.  
  4. print $wynik;

W przykładzie zdalny serwer SOAP udostępnia funkcje która dodaje dwie liczby podane jako parametry. Klient wywołuje tą funkcje wraz z żądanymi parametrami, zdalny serwer ją wykonuje (w przykładzie liczy ile to jest 3+5) i zwraca wynik do klienta. Ciało funkcji na serwerze wyglądać może mniej więcej tak:
  1. function zdalnaFunkcjaDODAJ($a, $b)
  2. {
  3. return $a+$b;
  4. }

Przykład bardzo trywialny, ale chodzi zrozumienie sensu. Popularnym przykładem zastosowania w praktyce są właśnie kursy walut. Na serwerze jest baza danych z nazwą waluty, kursem i datą. SOAP udostępnia funkcje np. podajKurs($data, $waluta, $kurs). Ty jako klient wykonujesz 2 proste polecenia:
1. tworzenie obiektu soap i połączenie się ze zdalnym serwerem
2. wywołanie funkcji
Nie musisz zastanawiać się jak wygląda baza danych, łączenia się z nią, wybierania selectem z warunkami aby otrzymać określony rezultat.

Innym przykładem mogą być systemy do masowego wysyłania smsów. Serwery firm oferujących takie usługi "coś tam robią", a ty dostajesz funkcje wyslijSMS($lista_numerow, $tresc) i nawet sie nie zastanawiasz nad tym, co ten serwer będzie robił i jak długo.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem kwestię - przynajmniej od strony obsługi po stronie klienta.

Pozdrawiam
Stefan
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:15