![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy język angielski (jeśli tak, to w jakim stopniu) jest wymagany w pracy na stanowisku programisty? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pisanie dokumentacji to temat na nowy wątek, chyba że mówimy o niej w kontekście pisania dokumentacji w języku angielskim. W tym przypadku należy znać język angielski w stopniu bardzo dobrym. W takim razie ja nie miałem w życiu szczęścia. Albo dokumentacja jest niekompletna (w zasadzie nie istnieje), albo napisana jest w "polish by english". Jeśli można to określić jako stopień bardzo dobry to widocznie inflacja umiejętności dotyka także tej działki. EDIT: "polish by english" nie jest tylko polską specjalnością, miałem do czynienia z dokumentacją opracowaną przez firmę niemiecką (dużą), było podobnie. W większości wypadków w Polsce wystarczy znać angielski pasywnie (jeśli pracujesz w zespole polskojęzycznym) - przy czym w "pasywnie" zawiera umiejętność skrobnięcia czasem czegoś na bugzilli, komentowania kodu, ew. zapytania w necie tak żeby być zrozumianym. Sytuacja zmienia się gdy zespół staje się międzynarodowy - mimo wszystko uważam że wystarczy rozumieć i być rozumianym. PS: Angielski warto znać biegle z jednej prozaicznej przyczyny - można się stąd szybko ewakuować albo ominąć polski rynek pracy co dla każdego trzeźwo myślącego powinno celem samym w sobie. Ten post edytował everth 6.02.2013, 18:46:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 20:57 |